Световната здравна организация предупреди за риск от бързо настъпване на втори пик на пандемията COVID-19, причинена от коронавируса SARS-CoV-2. Той може да стане факт още при първата вълна, ако страните, в които инфекцията отслабва, твърде рано отслабят противоепидемичните мерки, предадоха информационните агенции.

Изпълнителният директор на програмата на СЗО по извънредните ситуации в здравеопазването Майкъл Райън заяви, че светът се намира по средата на първата вълна от пандемията. По думите му, не бива да има успокоение с идеята, че вирусът ще отмине с настъпването на летния сезон.

СЗО спира тестовете с хлорохин при пациенти с коронавирус

СЗО спира тестовете с хлорохин при пациенти с коронавирус

Заради изследване, според което употребата му е противопоказна

"Рисковано е да се смята, че инфекцията отслабва и следващият опасен момент ще настъпи през октомври или ноември", посочва Райън.

Той напомня, че в Централна и Южна Америка, както и в Южна Азия и Африка, броят на заразените расте, независимо от температурите.

Страните трябва да продължат тестването и проследяването на предаването на вируса, допълва експертът.

Към момента заразените със SARS-CoV-2 по света са над 4.59 милиона, жертвите са около 348 хиляди, излекуваните са над 2.366 милиона, показват данните на Worldometers.