Специален пратеник на Световната здравна организация (СЗО) прогнозира трета вълна от пандемията в Европа в началото на 2021 г., ако правителствата повтарят това, което според него не е направило необходимото за предотвратяване на втората вълна от инфекции, предаде "Ройтерс".

"Те пропуснаха изграждането на необходимата инфраструктура през летните месеци, след като поставиха първата вълна под контрол", заяви Дейвид Набаро от СЗО в интервю за швейцарски вестници.

"Сега имаме втората вълна. Ако не изградят необходимата инфраструктура, ще имаме трета вълна в началото на следващата година", подчерта Набаро.

Европа за кратко се радваше на потъващи нива на заразяване, които сега отново се увеличават. Германия и Франция в събота са се увеличили с 33 000 случая, Швейцария и Австрия имат хиляди случаи дневно, докато Турция отчита рекордни 5532 нови инфекции.

Набаро открои хода на Швейцария да позволи ски - с маски, необходими на гондолите - тъй като други алпийски държави като Австрия са затворили курорти. Набаро каза, че Швейцария може да достигне "много високо ниво на заболявания и смъртни случаи".

"След като нивата на заразяване потънат и те ще потънат, тогава можем да бъдем толкова свободни, колкото искаме", каза Набаро и запита дали точно сега трябва да се отварят ски курортите.

Набаро приветства реакцията на азиатски страни като Южна Корея, където инфекциите сега са относително ниски: "Хората са напълно ангажирани, те поемат поведение, което затруднява вируса. Те се държат на разстояние, носят маски, изолират се, когато са болни, измиват ръце и повърхности. Те защитават най-застрашените групи", отбеляза той.

Набаро поясни още, че Азия не е облекчила преждевременно ограниченията. Според него реакцията на Европа е била непълна.