Световната здравна организация предупреди, че "продължителното предаване" на маймунската шарка в световен мащаб може да доведе до това вирусът да се прехвърли към високорискови групи, като бременни жени, хора с отслабен имунитет и деца, съобщава "Ройтерс".

Вчера СЗО съобщи, че проверява случаи на заразени деца във Великобритания, в Испания и Франция. Нито един от случаите при деца не е бил тежък.

Вирусът вече е установен в повече от 50 държави извън страните в Африка, където е ендемичен. Случаите в тези страни също се увеличават, съобщи СЗО и призова за засилване на тестовете.

Разтревожен съм заради продължителното предаване, защото това би предполагало, че вирусът може да премине във високорискови групи, включително деца, хора с отслабен имунитет и бременни жени, заяви шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус на онлайн брифинг от Женева.

Африка упрекна СЗО, че едва сега се разтревожила за маймунската шарка

Африка упрекна СЗО, че едва сега се разтревожила за маймунската шарка

Организацията решава дали да обяви болестта за глобална извънредна здравна ситуация

От началото на епидемията от маймунска шарка през май са потвърдени над 3400 случая на заразени и един смъртен случай. Те са регистрирани предимно в Европа сред мъже, които правят секс с мъже, според данните на СЗО.

За тази година са потвърдени и повече от 1500 случая и 66 смъртни случая в страни, където вирусът обикновено се разпространява.

Миналата седмица СЗО постанови, че маймунската шарка все още не представлява извънредна ситуация за общественото здраве - най-високото ниво на тревога.

Сега обаче Гебрейесус заяви, че СЗО следи отблизо обстановката и ще свика отново Комитета за извънредни ситуации "колкото е възможно по-скоро", за да прецени дали това все още е така.

Сред симптомите на маймунската шарка са висока температура, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, увеличени лимфни възли, втрисане и изтощение. Може да се появи обрив, който често започва от лицето, след което се разпространява по други части на тялото.

Проучване: Маймунската шарка мутира по-рано от очакваното

Проучване: Маймунската шарка мутира по-рано от очакваното

Вече са установени 50 мутации