Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че следи случая с бубонна чума в Китай, след като беше уведомена от властите в Пекин, информира АФП.

Подозират бубонна чума в Китай

Подозират бубонна чума в Китай

Здравната комисия в град Баян Нур обяви трета степен на тревога

През уикенда бе потвърдено за пастир с бубонна чума в китайския северен регион Вътрешна Монголия. Заразеният във Вътрешна Монголия е в болница в стабилно състояние. Други два случая са потвърдени в съседна Монголия миналата седмица. Двама братя са консумирали месо от мармот, съобщава "Синхуа". В Монголия има още един подозрителен случай - 15-годишно момче е с температура след консумация на мармот, уловен от куче.

"Бубонната чума е с нас и винаги е била с нас от векове", коментира говорител на СЗО на виртуален брифинг и добави, че проверяват случаите в Китай. Според представителя към момента няма голям риск, но продължават внимателно да следят положението. СЗО си партнира с китайските и монголските власти, увери говорителят.

От СЗО съобщиха, че на 6 юли са били уведомени от Китай за случай на бубонна чума във Вътрешна Монголия. Агенцията отбелязва, че чумата е рядко заболяване, което е в определени географски райони на планетата, където все още е ендемия (постоянно съществува - б.р.).

Най-малко пет души са починали от чума в Китай от 2014 г.