Радикалното движение "Талибан" от Афганистан може да подпише мирно споразумение със Съединените щати до края на този месец. Това съобщава РИА Новости, позовавайки се на думите на представителя на талибаните Сухел Шахин.

По-рано "Асошиейтед прес" съобщи, че членовете на радикалното движение "Талибан" са предали на специалния пратеник на САЩ документ, предлагащ да се установи временен режим на прекратяване на военните действия в Афганистан за период от 7 до 10 дни.

"Преговорите продължават. По отношение на условията на споразумението няма какво да обсъждаме. Проектът е готов. Датата на подписване на мирното споразумение е единственият въпрос, който трябва да бъде решен. Въпрос е на няколко дни. Надяваме се, че ще успеем да подпишем споразумението най-късно до края този месец", посочва Шахин.

Талибаните предложиха на САЩ временно спиране на огъня

Талибаните предложиха на САЩ временно спиране на огъня

Предложението се разглежда като възможност за евентуално мирно споразумение

През септември САЩ и талибаните бяха на крачка от подписването на споразумение за изтегляне хиляди американски войски в замяна на гаранции за сигурност. Очакваше се и да се проправи път към преки преговори между талибаните и правителството в Кабул, които да доведат до възможно мирно споразумение след повече от 18 години война. Същият месец обаче Тръмп нарече многогодишните усилия "мъртви" и оттегли покана към бунтовниците да се присъединят към тайни преговори.

В началото на декември обаче Вашингтон поднови преговорите с талибаните.

Вашингтон поднови преговорите с талибаните

Вашингтон поднови преговорите с талибаните

Три месеца, след като Тръмп прекрати усилията за слагане на край на войната в Афганистан