След среща с имам скандалният пастор Тери Джоунс обяви, че се отказва от плановете си да хвърли в кладата копия на свещената за мюсюлманите книга.

Но малко по-късно обясни, че бил заблуден и че изгарянето на Корана е отложено. Пасторът отказа да уточни дали утре в градчето Гейнсвил ще горят свещената книга.

След разговор с имам Мухамед Мусри, който е председател на Ислямското дружество за Централна Флорида, пастор Тери Джоунс обяви, че се отказва от плановете си да изгори Корана.

Скандалният свещеник обясни, че имамът му обещал, че ислямският културен център, който ще бъде построен близо до "кота нула" в Манхатън, ще бъде преместен.

Малко след това се оказа, че никой от инициаторите на проекта за изграждане на центъра не е поемал никакви ангажименти към пастора освен съгласие да се срещнат с него в събота.

Пасторът обвини Мусри, че го е излъгал и обяви, че не се отказва да изгори свещената за мюсюлманите книга.

Американският президент Барак Обама предупреди, че Ал Каида използва намерението на пастор Тери Джоунс да изгори корана като инструмент за вербуване и го прикани да не гори свещената книга. Обама, обаче, заяви че не може да направи нищо, за да се противопостави на свещеника.