Тери Джоунс се прочу наскоро като пасторът, обявил, че публично ще изгори Корана на 11-ти септември 2010 в знак на протест срещу мюсюлманите екстремисти. Сега на бял свят изплуват пикантни подробности от миналото му, информира Дойче веле.

Тери Джоунс идва като мисионер в Германия през 1981 година и създава християнска община в Кьолн. През 2008 година, след близо три десетилетия, е заставен да напусне основаната от него църква и поста главен пастор.

"Докато беше пастор в Кьолн, Тери Джоунс строго проповядваше фундаментално четене на Библията", казва Щефан Бар, представител на кьолнската църковна община. Според него Джоунс никога не се е държал така радикално, както сега във Флорида. Щефан Бар казва:

Джоунс обичал да се самоизтъква

"Искам ясно да подчертая, че нашата църква осъжда Тери Джоунс. Ние не подържаме контакт с него и дълбоко съжаляваме, че крои планове за изгарянето на Корана. Ние сме срещу фанатичното насилие, което той проповядва."

Щефан Бар разказва, че като пастор Джоунс се е самоизтъквал, вместо да съсредоточи вниманието си върху библейските послания и ценности.

Щефан Бар си спомня: "Проповедите му сякаш вече не бяха посветени на християнството. Той се интересуваше повече от себе си и от властта, която беше придобил в нашата църква. В някакъв момент просто трябваше да напусне. Не се стигна до разпри. Ние просто го помолихме и той напусна."

Журналистката Бригите Бец от Кьолн обаче вижда пряка връзка между тогавашната позиция на Джоунс и сегашната: "Официално се казва, че не е имало изрична причина за напускането му, но това е само защото членовете на църковната община не са били откровени спрямо своя пастор. Дори извън църквата той е бил известен с радикалните си възгледи", казва тя и добавя:

Джоунс лъгал, че е имал докторска титла

"Публично е говорел за Кьолн като за "врата към ада". Освен това е известен фактът, че е излъгал, че е доктор на теологическите науки. Той няма титла, това беше доказано от съда по време на заведеното срещу него през 2002 година дело. Сигурна съм, че и много други неща ще излязат на бял свят сега..."

Бец е скептична, че Джоунс ще се огъне под натиска на Белия дом и ще се откаже от планираната публична церемония за изгаряне на Корана.

Ако и местните власти във Флорида не успеят да овладеят положението, церемонията при всички случаи ще предизвика сериозно напрежение между мюсюлмани и християни.