теракт ПОСЛЕДНО ••Терористът самоубиец се оказа с британски паспорт. За това съобщи представител на полицията в Израел. Властите считат, че извършителят на кървавия акт е имал съучастник също с британски документи, който е успял да се укрие от местопрестъплението.
Втори канал на израелската телевизия показа документите на терористите – 21-годишния Асиф Ханиф и 27-годишния Омар шариф, според които са британски поданици.
Посолството на Великобритания в Израел отказа коментари, заявявайки, че британските власти се намират в много тесен контакт с колегите си от Израел по въпросите на сигурността.••

Мощна експлозия късно снощи в едно от кафенетата в центъра на Тел Авив отне 3 човешки живота, предаде Ройтерс. Терорист-самоубиец се е самовзривил в кафенето Mike's Place. 46 души са ранени, като двама са в критично състояние, а седем в много тежко. Пострадалите са предимно млади хора. Сред тях има гражданин на САЩ и гражданка на Франция. Всички ранени са хоспитализирани.

По бомбата е имало изключително много парчета от гвоздеи и винтове, с които се постига по-голяма мощност на взрива. Експлозията е била чута на километри от мястото на трагедията.

Терористът се е взривил, след като бил забелязан от охраната на кафенето, който не му позволил да влезе вътре, разказват очевидци. В резултат на действията на пазача е предотвратена възможността числото на жертвите да бъде много по-голямо. Той се намира в болница и е сред седемте ранени в много тежко състояние.

Кафенето Mike's Place е любимо място на чуждестранните работници в Тел Авив и на туристите, разкрива още Ройтерс. То е разположено на около 20 метра от сградата на американското посолство в израелската столица.

В момента районът е напълно отцепен, летят полицейски вертолети, които осветяват улиците и издирват втори терорист-самоубиец и съмишленици на екстремиста. Влизането и излизането от Тел Авив напълно е забранено.

Отговорност за терористичния акт поеха групировките “Танзим”, “Фронт за освобождение на Палестина” и “Бригадата на мъчениците на Ал-Акса”. Последните са обявили, че са организирали акта заедно с “Бригадите на Ал-Касама” и “Хамас”.

Израелскят премиер Ариел Шарон осъди терористичния акт в центъра на Тел Авив и заяви, че новият палестински премиер Абу Мазен е длъжен да предприеме решителни крачки, за да изкорени терора.

Наблюдателите отбелязват, че веднага след утвърждаването на Махмуд Абас (Абу Мазен) и новото правителство на Палестинската автономна област рязко са се активизирали терористичните действия на екстремистите.