Един от заподозрените терористи от Барселона е признал в съда, че е била планирана по-голяма атака, съобщиха съдебни източници, цитирани от БиБиСи.

Мохамед Хули Чемлал е дал свидетелски показания в съд в Мадрид, където четиримата оцелели заподозрени се явяват днес.

Той е бил ранен при експлозията, която практически разруши къща в град Алканар миналата сряда, ден преди нападението с микробуса в центъра на Барселона. Там се оказа, че терористите са боравили с експлозив, известен като "Майката на сатаната", който е много нестабилен. 

Атентаторът от Барселона и негов съучастник посетили Париж 4 дни преди атаката

Атентаторът от Барселона и негов съучастник посетили Париж 4 дни преди атаката

Членовете на групата терористи също така се срещали в апартамент в Рипол, Испания няколко пъти в месеца от дълго време

15 души бяха убити и повече от 100 бяха ранени в серия от нападения в и около Барселона.

Осем от членовете на терористичната клетка са мъртви - двама бяха убити при експлозията в Алканар, а шестима бяха застреляни по-късно от полицията.

Последният заподозрян беше ликвидиран в лозов масив западно от Барселона вчера.

Оцелелите заподозрени бяха преместени, при засилени мерки за сигурност, от Барселона в Мадрид за днешното изслушване в съда.

Ликвидираха издирвания терорист от Барселона
Обновена

Ликвидираха издирвания терорист от Барселона

Мъжът крещял "Аллах Акбар"

Съдията Фернандо Андеу се очаква да прочете обвиненията срещу тях, които вероятно ще бъдат за тероризъм, убийство и притежаването на оръжия.

Другите заподозрени в съда са:

- 28-годишният Дрис Укабир. Неговият паспорт беше намерен в микробуса, които прегази десетки хора на бул. "Рамбла" в Барселона, но той твърди, че неговият брат - Муса, който беше ликвидиран при атаката в град Камбрилс, е откраднал неговите документи.

- 27-годишният Мохамед Аала, който е собственик на "Ауди"-то, с което беше извършена атаката в Камбрилс.

- 34-годишният Сахал ал Кариб, който е обвинен в управлението на интернет кафе в Рипол, използвано за изпращане на пари в Мароко.

Съдията ще реши дали заподозрените да бъдат оставени в ареста и да откаже пускането им под гаранция, както поиска прокуратурата.

Освен двамата загинали при експлозията в къщата в Алканар, петима терористи бяха застреляни от полицията след атаката в Камбрилс, която беше извършена часове след тази в Барселона.

Вчера полицията ликвидира и 22-годишният мароканец Юнес Абуяакуб, който се смята, че е шофирал микробуса на бул. "Рамбла".