Кандидатът за президент на Беларус Светлана Тихановская, която не призна официалните резултати от изборите, според които тя зае второ място, обяви в петък, че инициира създаването на координационен съвет, който да гарантира прехвърлянето на властта, съобщава ТАСС.

"Аз, Светлана Тихановская, инициирам създаването на Координационен съвет, който да гарантира прехвърлянето на властта. В този съвет могат да бъдат включени представители на гражданското общество, уважавани и известни беларуси, професионалисти в тяхната област", се казва в призива на Тихановская, публикуван от нейния щаб.

Тя заяви, че инструктира доверената си Олга Ковалкова и адвокат Максим Знак да приемат заявления за назначаване на членове на съвета от организации и сдружения на гражданите.

Тихановская благодари на всички, които я подкрепят и е готова да помогне в преговорите с настоящите власти. "Моля ви да се присъедините към координационния съвет. Наистина се нуждаем от вашата помощ и опит. Нуждаем се от вашите връзки, контакти, експертни съвети и подкрепа. Този координационен съвет трябва да включва всички, които се интересуват от диалог и мирно прехвърляне на властта - трудови колективи, партии , синдикатите и други организации на гражданското общество ", добави тя.

Тихановская отбеляза, че е готова за диалог с властите на страната, като призова за освобождаването на задържаните по време на протестните акции, изтеглянето на служители по сигурността от улиците и започване на наказателни производства срещу онези, които "дават заповед да бият и разстрелват хора" при необходимост.

"Властите трябва да покажат готовността си за диалог с хората. Това означава да освободят всички задържани. Това означава премахване на ОМОН и войски от улиците на градовете. Това означава откриване на наказателно дело срещу тези, които са давали наказателни заповеди да бият и разстрелват хора", се казва в призива.

Тя отбеляза, че нейният щаб е готов за диалог с настоящите власти на страната. "Моят щаб, щабът на Светлана Тихановская, продължава да работи ... Декларирам, че сме готови за диалог с властите", каза тя и призова кметовете на градовете "да излязат и да разговарят с хората".

Бившият кандидат също се обърна към международната общност. "Обръщам се към международната общност, европейските страни с молба да ни помогнат в организирането на диалог с беларуските власти", каза тя в изявление.

Лукашенко: Жив съм, не съм избягал от Беларус
Обновена

Лукашенко: Жив съм, не съм избягал от Беларус

Преди всичко бих искал да кажа, че все още съм жив и не съм в чужбина