Всички страни в Ирак трябва да показват сдържаност за ставащото в Иракски Кюрдистан. Този призив отправи от Катар държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън.

"Ние не насърчавахме референдума в иракски Кюрдистан, защото сега не е най-доброто време за него, особено в светлината на борбата срещу" Ислямска държава ", - каза Рекс Тилърсън. - Ние насърчаваме сдържаност по отношение на това, което се случва в Северен Ирак" , Ръководителят на американската дипломация също призова всички страни в Ирак да "се придържат към предишните граници и диалог".

Ирак напълно овладя Киркук от кюрдите

Ирак напълно овладя Киркук от кюрдите

Киркук е богат на петрол

В нощта от 16 октомври, министър-председател на Арабска република Хайдар ал Абади нареди началото на кампания за възстановяване на сигурността и стабилността в спорните райони, включително и Киркук, в иракски Кюрдистан. Ситуацията около този град рязко се ескалира след референдума за независимост, проведен в автономията на 25 септември, на която Киркук се присъедини едностранно.

Египет подкрепя целостта и единството на Ирак

Египет подкрепя целостта и единството на Ирак

Ал Абади отива в Йордания

За по-малко от един ден военните си възвърнаха контрола над града и околностите му, след като кюрдските паравоенни сили от Пешмерга се бяха оттеглени оттам. Под управлението на центъра бяха прехвърлени и всички нефтени находища в Киркук, разработени от Северна нефтена компания (NOC). Междувременно ситуацията остава напрегната, а през последните дни многократно е била получена информация за сблъсъците между кюрдската милиция и проправителствените сили.