Ирландските власти смятат, че руските спецслужби работят активно край бреговете на страната. Руските агенти имат за задача да определят точното местоположение на трансокеанските оптични кабели, свързващи Европа с Америка, съобщава Sunday Times.

Именно Ирландия е отправната точка на кабелите, осигуряващи интернет трафика между двете страни на Атлантика. SundayTimes пише, че руските спецслужби се стремят да установят слабите места, където може да бъдат извършени диверсионни актове.

По-рано британските военни предупредиха за руски подводници и военни кораби по местата, където преминават трансатлантическите оптични кабели и може би го правят с цел да проучат възможностите за саботиране на интернет връзките.

Ирландските спецслужби също смятат, че руските служби, възползвайки се от слабостта на местното контраразузнаване, използват Ирландия като своя база. Sunday Times пише, че в страната действат агенти на руското Главно разузнавателно управление - ГРУ, което е отговорно за отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия.