Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща в четвъртък допълнителна помощ за десетки милиарди долари в помощ на бедстващи фермери, пострадали през  пандемията.

По време на митинг в щата Уисконсин, Тръмп заяви, че правителството ще предостави облекчения на стойност 13 млрд. долара.

"Горд съм да съобщя, че правя повече в подкрепа на фермерите от Уисконсин", каза Тръмп, "От следващата седмица администрацията ми отпуска допълнителни 13 милиарда долара за облекчение, за да помогне на фермерите да се възстановят от китайския вирус."

Тръмп не даде допълнителни подробности.

През април Тръмп и министърът на земеделието на САЩ Сони Перду одобриха финансиране на стойност около 19 млрд. долара. Съгласно този закон правителството трябваше да закупи 3 милиарда долара продукция, млечни и месни продукти, както и да издаде директни плащания на 16 милиарда долара на животновъди и фермери.

Според данни на Politico помощта за фермерите е нараснала от 11,5 млрд. долара през 2017 г. до над 32 млрд. Долара тази година.

Фермерите вече се бореха с предизвикателствата поради различни търговски войни, с които администрацията участва в други страни, включително Китай.

Уисконсин се очертава като ключов щат на бойното поле на изборите през 2020 г. Тръмп беше в щата преди две седмици на посещение в Кеноша след полицейска стрелба и граждански вълнения. Вицепрезидентът Майк Пенс направи две посещения в Уисконсин за осем дни и трябва да се върне следващата седмица. Тръмп спечели за малко държавата през 2016 година.