Доналд Тръмп и Борис Джонсън обсъдиха ситуацията в Украйна и жизненоважното значение на украинската победа тази седмица, според говорител на бившия британски премиер, пише "Политико".

Джонсън, свален от поста миналата година, обикаля Америка, за да се опита да събере подкрепа сред висшите републиканци за Украйна след нахлуването на Русия.

Проукраински мозъчни тръстове тази седмица бяха домакини на бившия британски лидер на частен обяд в Тексас, където той каза на събиране на политици, донори и лидери на индустрията, че Америка трябва да продължи курса си в подкрепата си за Украйна.

Разговорът с фаворита на Републиканската партия изглежда е следващият в списъка. "Ню Йорк Таймс" първи съобщи, че Тръмп - който е изправен пред проверка дали подкрепя Русия или Украйна в конфликта и е обещал да разреши войната за 24 часа - планира да приеме Джонсън на вечеря.

Срещата се състоя в четвъртък и говорител на Джонсън разкри, че разговорите за Украйна са били в менюто.

"Борис Джонсън се срещна с президента Доналд Тръмп, за да обсъдят ситуацията в Украйна и жизненоважното значение на украинската победа", каза говорителят.

Тръмп и Джонсън имаха сложни отношения, когато и двамата бяха на поста. Бившият президент на САЩ описа Джонсън като "приятел" и веднъж го нарече "Великобританския Тръмп" - но изглежда, че двамата са се разминавали политически през последните години.

Тръмп каза пред GB News миналия месец, че смята, че правителството на Джонсън е предприело "крайно ляв" наклон, нападайки подкрепата му за вятърни паркове и други екологични политики. "Те наистина не останаха консервативни", каза той за злополучната администрация на Джонсън.

Подкрепата на САЩ за изпращане на оръжия в Украйна е претърпяла рязък спад на годишна база, установи ново проучване, пише "Телеграф". Само 50 процента от американците казаха през април, че силно подкрепят или подкрепят САЩ да изпращат оръжия на Украйна, в сравнение с 61 процента миналата година.

Обществената подкрепа за икономическите санкции срещу Русия също е намаляла, както и приемането на украински бежанци, установи проучването на Факултета за публична политика на Харис към Чикагския университет и NORC към Чикагския университет.

Единствената подкрепа, която не спадна, беше изпращането на държавни средства в Украйна, а не оръжия. Въпреки това мнозинството от американците, общо 70 процента, не одобряват инвазията на Русия.

Одобрението беше разделено по политически линии. Около 80 процента от демократите са заявили, че са против действията на Русия в Украйна, в сравнение с 69 процента от републиканците, според Harris School of Public Policy.

Редица републиканци настояват за спиране на американската помощ за Киев. Кандидатите за президент Рон ДеСантис и Доналд Тръмп изглеждат хладни по отношение на военната подкрепа за Украйна, като нито един от тях не вижда войната като жизненоважен интерес за САЩ.

ДеСантис каза, че не иска да вижда участието на американски войски и че няма "достатъчен интерес за нас да ескалираме по-голямо участие".

По CNN по-рано този месец Тръмп отказа да каже дали Владимир Путин е военнопрестъпник или кой би искал да спечели в конфликта.

Експерти казаха, че констатациите подчертават разрива между принципите на американците и това, което те са готови да финансират икономически.

Въпреки огромното мнозинство от американците, които се обединяват в негативната си гледна точка за инвазията на Русия, жизненоважният въпрос е дали те "са готови да изпратят данъчни долари или да изпратят значителни части от ресурсите на САЩ на украинците, за да подкопаят тези руски усилия", коментира Сибел Октай, старши сътрудник по общественото мнение и външната политика в Чикагския съвет по глобални въпроси.

Резултатите показват, че американците биха могли да гледат на конфликта като на по-малко важен за националните им интереси в сравнение с миналата година, добави тя.

Основната загриженост за Белия дом от 24 февруари миналата година е да се избегнат директните битки между американските и руските сили.

Но президентът на САЩ Джо Байдън бе непоколебим в подкрепата си за Украйна и обеща, че страната "никога няма да бъде победа" за Путин, многократно обещавайки да помага докрай.

План Б на Путин: Доналд Тръмп

План Б на Путин: Доналд Тръмп

Доналд Тръмп многократно е показвал своята симпатия към руския президент Владимир Путин