Президентът на САЩ Доналд Тръмп е наредил на администрацията си да подготви нови договори за контрол над въоръжението с Русия и Китай, пише "Вашингтон пост", позовавайки се на източници.

Наскоро държавният глава на САЩ е предприел действия с цел да наложи нови ограничения върху ядрения арсенал на Русия и безпрецедентни ограничения и проверка на програмата на Китай.

Тръмп се закани да публикува класифицирани документи

Тръмп се закани да публикува класифицирани документи

Обвини демократите в опит за преврат

Директивата идва след решението на Тръмп едностранно да изтегли Щатите от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват, който има за цел ограничаване на вероятността от ядрена война в Европа. Русия предприе реципрочна мярка.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).

Американският лидер многократно разкритикува договора преди да извади страната, като твърди, че Русия не изпълнява задълженията си и Китай няма ограничения в разработването на оръжия.

Москва: САЩ развиват ПРО за внезапен ядрен удар по Русия

Москва: САЩ развиват ПРО за внезапен ядрен удар по Русия

Държавите, с елементи от американската ПРО, първи ще бъдат ударени

Не е ясно дали усилията на Тръмп ще дадат някакъв резултат, също така дали ще търси двустранни споразумения с Китай и Русия или тристранен договор. Ще отнеме години да се постигне споразумение при всеки един от вариантите.

Белият дом в момента подготвя разговори между суперсилите, които могат да доведат до споразумение, пише "Вашингтон пост".

Представители на американската администрация коментираха пред Си Ен Ен, че Белият дом провежда интензивни разговори между ведомствата за разработване на варианти за президента в търсене на ново ядрено споразумение с Китай и Русия, тъй като договорът Нов СТАРТ изтича през 2021 г.

Русия предлагала на САЩ споразумение за предотвратяване на ядрена война

Русия предлагала на САЩ споразумение за предотвратяване на ядрена война

Това било станало през октомври миналата година

"Президентът заяви ясно, че той смята, че контролът над оръжията трябва да включва Русия и Китай и трябва да включва всички оръжия, всички бойни глави, всички ракети", разкри високопоставен представител на Белия дом.

"Амбицирани сме да предоставим на президента вариантите възможно най-скоро, за да има възможно повече време в календара", добави източникът.

САЩ прекратиха практика за разкриване на размера на ядрения арсенал

САЩ прекратиха практика за разкриване на размера на ядрения арсенал

3 822 ядрени бойни глави към 30 септември 2017 г.