Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще обмисли използване на военни сили за предотвратяване на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, но оставя отворен въпроса дали това се отнася и за защита на доставките на петрол.

Това обяви американският лидер в интервю за списание "Тайм", предаде "Ройтерс".

Москва към Вашингтон: Откажете се или рискувате война с Иран

Москва към Вашингтон: Откажете се или рискувате война с Иран

Този призив отправи заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков

Запитан дали би обмислил военни действия срещу Иран, за да предотврати страната да се сдобие с ядрени оръжия или да гарантира доставките на петрол през Персийския залив, президентът отговори: "Със сигурност бих отишъл заради ядрените оръжия, а другото бих оставил под въпрос".

Тръмп отбеляза, че е съгласен с оценката на американското разузнаване, че Иран стои зад атаките срещу танкерите, но подчерта, че Ислямската република е по-малко враждебна към САЩ, откакто е станал президент.

"Ако видите риториката сега в сравнение с дните, когато те се подписаха под това споразумение (ядрената сделка с Иран от 2015 г.), когато винаги беше "Смърт за Америка, смърт за Америка, ние ще унищожим Америка, ние ще убием Америка", вече не чувам това толкова много и не очаквам", каза още той.

Рoхани: Иран не воюва с никого, но ще се противопостави на натиска

Рoхани: Иран не воюва с никого, но ще се противопостави на натиска

"Противниците ни не са народ, а група неопитни политици, чиновници, не цяла страна"

По-рано Русия призова САЩ да се откажат от провокативните си планове за разполагане на още войници в Близкия изток и да прекратят действия, които изглеждат като съзнателен опит за провокиране на война с Иран.

Вчера шефът на Пентагона обяви, че Вашингтон планира да изпрати около 1000 войници в Близкия изток с отбранителна цел, информира "Ройтерс".

Главният секретар на банковата асоциация влезе в УС на Фонда за гарантиране на влоговете

Главният секретар на банковата асоциация влезе в УС на Фонда за гарантиране на влоговете

Ирина Марцева ще има 4-годишен мандат

Днес президентът на Иран Хасан Рохани заяви, че страната му не иска война с никоя държава, а Кремъл призова за въздържане от двете страни.