Американският президент Доналд Тръмп няма да обяви извънредно положение веднага. Той изчаква последните действия нa конгресмените. Това обяви самият той пред журналисти, цитиран от Washington post. 

"Няма да обявя извънредно положение веднага. Няма да стане толкова бързо. Това може да направи Конгресът", заяви той. 

Това обяви той след дни на спекулации с обявяването на мярката, която би му позволила да заобиколи Конгреса, за да може да се започне строеж на стената по границата с Мексико. Тръмп бе обявил, че е готов и на безкраен шътдаун и не се притеснява от последиците. 

Държавният глава се завърна от посещението си на американско-мексиканската граница в щата Тексас, като обяви потока от нелегални имигранти за "нашествие".

Тръмп също така повтори желанието си да изгради гранична стена, твърдейки, че САЩ "не могат да бъдат в безопасност" без нея.

Тръмп обяви за "нашествие" случващото се на границата с Мексико

Тръмп обяви за "нашествие" случващото се на границата с Мексико

За пореден път настоя за изграждане на гранична стена

Президентът нападна както лидерите на демократите в Сената и Камарата на представителите (Чък Шумър и Нанси Пелоси), така и администрацията на предшественика си Барак Обама. Той заяви, че те не са наясно колко сериозно е положението на южната граница и не са изградили стената по-рано. 

Правителството в САЩ частично не работи вече в продължение на три седмици, като лидерът на малцинството на демократите в Сената Чък Шумър и председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси отказват да изпълнят искането на президента за осигуряване на 5,7 млрд. долара за строителство на стената.

Президентът проведе масирана медийна офанзива срещу демократите, като направи телевизионно обръщение към към нацията по-рано тази седмица и отмени посещението си на Световния икономически форум в Давос, като изтъкна като причина "непреклонността на демократите относно граничната сигурност".

Тръмп отново заговори за извънредно положение

Тръмп отново заговори за извънредно положение

Отмени участието си в Давос…

Шумър и Пелоси отговориха на речта на Тръмп с призива да се спре безсмисленият шътдаун, докато текат преговорите около финансирането на правителството и да не се държат като заложници 800 000 федерални служители, които в момента са в неплатен отпуск или работят без заплащане вече повече от 20 дни след началото на шътдауна. 

Междувременно, икономически съветник на президента сравни шътдауна за въпросните служители с неочаквана ваканция. По думите му, когато сагата с финансирането приключи, те ще се върнат на работа и ще им бъде платено. Това обяви Кевин Хасет. Според него, може да се каже, че тези неочаквани почивни дни са добре дошли за служителите по това време на годината - те и без това си взимат поччивка по празниците, а сега не е нужно да ползват годишния си платен отпуск. 

В същото време започнаха протести на държавни служители с искане за слагане край на шътдауна. 

Мексико пък от своя страна обяви засилване на охраната по нефтопроводите и складовете за горива с цел намаляване на кражбите, които се превръщат в национален проблем.