Президентът Доналд Тръмп възложи на администрацията да призове Саудитска Арабия да позволи доставянето на хуманитарна помощ на жителите на Йемен. Това се посочва в изявлението на американския лидер, разпространено на 6 декември от пресслужбата на Белия дом.

Целта е да се доставят храна, гориво, вода и лекарства за жители на Йемен, които отчаяно се нуждаят от това.

Саудитската Арабия вдигна блокадата на Йемен

Саудитската Арабия вдигна блокадата на Йемен

7 млн. йеменци са заплашени от гладна смърт

На 22 ноември официалният представител на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик предупреди, че Йемен изчерпване на горивото, и призова коалицията да осигури безпрепятствено преминаване на хуманитарни и търговски кораби в пристанищата на Червено море. Според него в страната има остър недостиг на гориво, което е необходимо за работата на болниците и водоснабдителните системи. 21 милиона души в страната се нуждаят от хуманитарна помощ, от които 7 милиона са на ръба на глада. Коалицията, водена от Саудитска Арабия, на 27 ноември спря пълна блокада на Йемен.

От август 2014 г. в Йемен продължава конфронтацията между властите и бунтовническите групировки. В най-активната фаза конфликтът премина в началото на инвазията по искане на президента Абд Рабо Мансур Хади през март 2015 г. от арабската коалиция. Понастоящем бунтовниците контролират Сана, докато властите - Аден.