Президентът на САЩ Доналд Тръмп отбеляза, че той и други от неговата администрация категорично не са били съгласни с много от предложенията на вече бившия сътрудник по национална сигурност Джон Болтън относно външната политика. Бившият съветник по националната сигурност на САЩ Джон Болтън не се е сработил с важни хора в администрацията, заяви Тръмп в изявление, без да посочва имена, предаде "Спутник".

Тръмп продължи, като заяви, че има списък с петима души, които счита за много квалифицирани, за да изпълнят ролята на съветник по националната сигурност.

Тръмп уволни Джон Болтън

Тръмп уволни Джон Болтън

Услугите му вече не били необходими в Белия дом

Припомняме, че по-рано днес бе съобщено, че Тръмп е обсъждал облекчаване на санкциите срещу Иран, за да подпомогне осигуряването на среща с иранския президент Хасан Рохани по-късно този месец, което е накарало тогавашния съветник по националната сигурност Джон Болтън да се противопостави енергично срещу подобна стъпка. Това са разкрили трима души, запознати с въпроса.

След среща в Овалния кабинет в понеделник, когато е лансирана идеята, финансовият министър Стъвин Мнучин е изразил подкрепата си за този ход като начин за възобновяване на преговорите с Иран, уточняват част то хората. По-късно през деня Тръмп е решил да уволни Болтън, чието напускане беше обявено вчера.

Тръмп обсъждал облекчаване на санкциите срещу Иран, Джон Болтън се възпротивил

Тръмп обсъждал облекчаване на санкциите срещу Иран, Джон Болтън се възпротивил

Затова и бил уволнен като съветник по националната сигурност

Болтън беше смятан за най-радикално настроения сред висшите съветници на Тръмп, особено по отношение на Иран. Той беше смятан за един от най-приближените хора в администрацията на Тръмп до израелския премиер Бенямин Нетаняху и до израелския посланик във Вашингтон Рон Дермер.