Президентът на САЩ Доналд Тръмп извоюва голяма победа преди Конгресът да излезе в коледна ваканция. Сенатът прокара мащабна съдебна реформа, която е подкрепяна от републиканците и демократите, информира АП.

Законопроектът дава на съдиите повече свобода на действиe, когато издава присъди за някои престъпления с наркотици, а също така организира програми за ресоциализация и рехабилитация на лишените от свобода. Намалява и доживотната присъда на осъдените по три обвинения за наркотици до 25 г. Промените ще се отнасят само за федералните затворници.

Гласуването се проведе след години на преговори с цел да се разреши проблемът с войната срещу наркотиците, която доведе до препълване на затворите и липса на помощ за затворниците да се върнат в обществото.

Сенатът прокара мярката с 87 гласа срещу 12.

Камарата на представителите се очаква да приеме проектозакона тази седмица и след това да я изпрати на бюрото на Доналд Тръмп за подпис.

Тръмп приветства действията на Сената.

"САЩ са най-великата държава в света и моята работа е да се боря за всички граждани, дори и за тези, които са допуснали грешки", написа той в "Туитър".