Победите на Джо Байдън на президентските избори в щатите Уисконсин и Аризона официално са признати от местните власти. Доналд Тръмп понесе шест загуби от шест в опита си да спре потвърждаването на резултатите, пише "Гардиън".

Финализирането на гласуването в двата щаба приближи Байдън до Белия дом.

Официално: Байдън печели в Аризона

Официално: Байдън печели в Аризона

Щатът е смятан за крепост на Републиканската партия

Удостоверяването на резултатите в Уисконсин дойде след частично повторно преброяване, което увеличи преднината на Байдън пред Тръмп до близо 20 700 гласа. Американският лидер отново се закани да потърси съда за отмяна на резултатите.

Днес изпълних задължението си да заверя резултатите от изборите на 3 ноември, обяви губернаторът на Уисконсин Тони Евърс.

Тръмп предприе отчаяна кампания за отмяна на 238 000 бюлетини в щата и неговият адвокатски екип се опита да убеди съда без представяне на доказателства, че е извършена голяма изборна измама. Американският президент плати 3 милиона долара за повторно преброяване в окръзите Дейн и Милуоки - двата най-големи демократични окръга в Уисконсин, но преброяването увеличи преднината на Байдън със 74 гласа.

Байдън потвърди, че номинира Джанет Йелън за финансов министър

Байдън потвърди, че номинира Джанет Йелън за финансов министър

Днес Байдън обяви икономическия си екип

Главният прокурор на щата Джош Каул заяви в съобщение, че няма доказателства за голяма изборна измама, която да повлияе на резултатите.

Дори и Тръмп да победи в Уисконсин, където той спечели срещу Хилари Клинтън преди четири години, 10 електорални гласа нямаше да са достатъчни, за да съкрати преднината на Джо Байдън.

Съдебните жалби на Тръмп се провалиха и в други ключови щати, включително Джорджия, Мичиган, Невада и Пенсилвания. Щатите бяха задължени да заверят резултатите от вота преди Избирателната колегия да се събере на 14 декември.

Повторното преброяване на гласовете в Уисконсин потвърди победата на Байдън

Повторното преброяване на гласовете в Уисконсин потвърди победата на Байдън

Пореден удар за Тръмп

По-рано Аризона завери победата на Байдън в щата. Демократът спечели с разлика от около 11 000 гласа. Байдън е едва вторият демократ с победа в Аризона за последните 70 г. Финалното преброяване показва, че той печели срещу Тръмп с 10 457 гласа или 0,3% от близо 3,4 милиона вота.

Отказът на Доналд Тръмп да приеме политическата реалност го изолира все повече. Редица републиканци признаха прехода и Байдън продължава да гради екипа си.

Няма доказателства за големи изборни измами на вота през 2020 г. Всъщност изборните власти от двете партии публично увериха, че изборите са преминали добре. Международни наблюдатели потвърдиха, че няма сериозни нередности.