Президентът Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати са свършили твърде добра работа за тестването на случаи на COVID-19, заяви той в интервю за Scripps.

Той бе запитан дали наистина е наредил на служителите си да забавят тестването, както се твърди, или става въпрос за шега от негова страна. 

"Ако се забавим, честно казано, мисля, че сме много по-напред, ако искате да знаете истината", каза Тръмп. "Свършихме си много добра работа", каза още той, добавяйки, че причината в САЩ да има повече случаи на коронавирус е, че прави повече тестове.

Прессекретарят на Белия дом Кейли МакЕнани заяви, че всяко предпоположение, че тестовете са били ограничени, не е сериозно.

Байдън: Тръмп не успя да спре пандемията от COVID-19

Байдън: Тръмп не успя да спре пандемията от COVID-19

Заплита се битката за Белия дом

Тя каза, че коментарите на Тръмп били начин да критикува медиите за отразяването на коронавируса и неспособността да се разбере, че когато тестваш повече, намираш и повече случаи.

Съединените щати обаче наблюдават тревожни тенденции в няколко показателя, включително процента на тестовете, които се оказват положителни за вируса.

По заболеваемост и смъртност страната остава на челно място. 

Здравните служители казват, че тестването в Съединените щати рано не е било достатъчно за оптимално сдържане. В началото на март д-р Антъни Фаучи, член на коронавирусната група на Белия дом, показа, че системата за тестване на нацията не е всъщност насочена към това, от което се нуждаем в момента и добави, че тя е провалена и трябва да го признаем. 

Сега обаче се тестват около половин милион души на ден, а президентът и неговите помощници многократно обявяват САЩ като водещи в света в тестването.