Учените Ален Аспе, Джон Клаусър и Антон Цайлингер спечелиха Нобеловата награда за физика за 2022 г., съобщава "Ройтерс".

Престижното отличие им бе присъдено за техния напредък в квантовата механика върху поведението на субатомните частици, с който открехват вратата за работа върху суперкомпютри и криптирана комуникация.

Генералният секретар на Кралската академия на науките на Швеция Ханс Елегрен обяви, че наградата се връчва на тримата лауреати за "експерименти със заплетени фотони, установяване на нарушение на неравенствата на Бел и поставяне на началото на квантовата информационна наука".

От Академията посочват, че французинът Аспе, американецът Клаусър и австриецът Цайлингер са дали възможност за по-нататъшни фундаментални изследвания и също така са проправили път за нови практически технологии.

Сега има голямо поле за изследване, което включва квантови компютри, квантови мрежи и сигурна квантово-криптирана комуникация, отбелязват от Академията.

Нобеловата награда се присъжда вече повече от век и е на стойност 10 милиона шведски крони (902 315 долара).

Нобелът за медицина отиде при шведски изследовател на древна ДНК

Нобелът за медицина отиде при шведски изследовател на древна ДНК

Сванте Паабо е считан за баща на палеогеномиката

Физиката е вторият Нобел, присъден тази седмица, след като шведският генетик Сванте Паабо получи отличието за медицина за изследванията му с използване на ДНК на изчезнали хоминиди за разкриване на тайни за човешката еволюция.

Наградата за физика заема централно място сред отличията. Сред нейните носители са популярни имена в науката, като Алберт Айнщайн, Макс Планк, Пиер Кюри и Мария Кюри, постигнали пробиви, които са променили начина, по който възприемаме света.

Миналата година Нобелът за физика отново беше поделен между трима учени - американеца Сюкуро Манабе, германеца Клаус Хаселман и италианеца Джорджо Паризи. Те бяха удостоени с отличието за 2021 г. за работата им по разбирането на сложни системи като климата на Земята.