Православната църква на Беларус смята да поиска официален статут на автокефалия по примера на украинската, съобщи радио "Свободна Европа".

Новината беше огласена от първойерарха на беларуската църква архиепископ Светослав Логин.

Това е третата подобна инициатива след исканията на Украйна и Македония за автокефалия.

Архиепископ Светослав Логин заяви, че православната общност на Беларус подкрепя стремежа на Киев към църковна независимост.

"Ние, разбира се, подкрепяме това решение. Нашата цел е и в Беларус да се легализираме и да получим официален статут на автокефалия." - сподели духовникът.

Украинската църква става по-голяма от руската, Москва плаши с разкол

Украинската църква става по-голяма от руската, Москва плаши с разкол

4000 нови храмове...

"Исторически ние имаме многовековна православна традиция. През миналия век нашата църква е предприемала различни стъпки, за да бъде призната." - посочи той.

Архиепископът допълни, че в миналото украинската и беларуската църква са имали единна митрополия. Църквата на Беларус води началото си от Киевската митрополия.

"По-късно това беше Киевско-Литовска митрополия с център в Новогрудка - тя беше унищожена от Московската църква. И досега Москва прави всичко възможно, за да не получат Украинската и Беларуската църква автокефалия." - подчерта архиепископ Светослав Логин.

Припомняме, борбите на българския народ за църковна независимост по време на Възраждането също са срещнали яростен отпор от страна на Москва.