Саудитски и турски разследващи влязоха в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, за да изяснят обстоятелствата около изчезването на саудитския журналист Джамал Кашоги на 2 октомври, предаде БНР.

Акцията започна около 18:00 ч. тази вечер. Разследващите пристигнаха на място с 4 луксозни автомобила с истанбулска гражданска регистрация. Час и половина по-късно към тях се присъединиха турските им колеги.

Престолонаследникът наредил задържането на саудитския журналист

Престолонаследникът наредил задържането на саудитския журналист

Това е установено от американското разузнаване

По искане на саудитския крал Рияд е започнал свое вътрешно разследване по случая. Следобед в главното управление по сигурността в Истанбул се проведе двучасова среща между саудитския и турския разследващ екип.

Междувременно служители на фирма за почистване бяха забелязани да влизат и излизат от сградата на дипломатическата мисия, се казва в кореспонденция на БНР от Истанбул.

Според съобщения в турските и световните медии, два турски официални източника твърдят, че местната полиция разполага със звукозапис от момента на убийството на Кашоги. Информацията засега е без официално потвърждение.

Тръмп изпраща Помпео да говори със саудитския крал за журналиста Хашоги

Тръмп изпраща Помпео да говори със саудитския крал за журналиста Хашоги

Салман отново отрича Рияд да има общо със случая

Продължават и усилията на турските технически специалисти да разбият паролата на мобилните телефони на журналиста, които са останали в чакащата го отвън Хатидже Дженгиз. Според експерти, за да може информацията от смарт часовника на Кашоги да се прехвърли към телефоните отвън, двете свързани устройства трябва да са на 10-15 метра едно от друго. Задачата се усложнява и от липсата на самия електронен часовник.

Появиха се информации, че журналистът е убит по време на разпит, който е излязъл от контрол.

САЩ и Великобритания могат да бойкотират саудитска конференция

САЩ и Великобритания могат да бойкотират саудитска конференция

Редица спонсори и медии решиха да не участват на международна конференция

Вчера късно вечерта саудитският крал е разговарял по телефона с турския президент Реджеп Ердоган. Разговорът е бил поискан от Рияд и двамата лидери са обсъдили случая с Джамал Хашоги. Крал Салман е благодарил на турския държавен глава за създаването на съвместната работна група за разследване на случая и е посочил, че никой не може да накърни връзките между двете страни.

В събота в интервю за предаването "60 минути" американският държавен глава Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон ще наложи "сурово наказание" на Рияд, ако журналистът е бил убит. Въпреки това той смята, че спирането на продажбите на американско оръжие за близкоизточната държава би имало негативен ефект за американската икономика. В първата си задгранична визита като президент Доналд Тръмп посети Саудитска Арабия и Израел.

Междувременно кралството заяви, че ще отговори на всички санкции, които му бъдат наложени.

Джамал Хашоги изчезна на 2 октомври, след като е влязъл в саудитското консулство в Истанбул за оформяне на документи. Претърсването на комплекса стана възможно след като Саудитска Арабия даде специално разрешение, тъй като дипломатическите мисии се ползват с имунитет.