Швеция най-после влиза в НАТО благодарение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и унгарския премиер Виктор Орбан, които вдигнаха ветото си на кандидатурата на Стокхолм. Решението на тези лидери най-накрая да подкрепят влизането на Швеция означава, че Балтийско море на практика се е превърнало в езеро на НАТО, като по този начин засилва заплахата не само за руския ексклав Калининград, но и за родния Санкт Петербург на Владимир Путин, пише за The Hill Дов С. Закхайм, старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания и заместник-председател на борда на Изследователския институт за външна политика. Бил е заместник-министър на отбраната и главен финансов директор на Министерството на отбраната на САЩ от 2001 до 2004 г. и заместник-секретар на отбраната от 1985 до 1987 г.

Редица фактори доведоха до дългоочакваните решения на двамата лидери. Турция възрази срещу отказа на Швеция да предприеме репресии срещу голямото си кюрдско население, много от които Анкара смята за членове или поддръжници на кюрдската терористична организация ПКК. Но през изминалата година Швеция представи нов законопроект за борба с тероризма, който прави членството в терористична организация незаконно. Стокхолм също така засили наблюдението на кюрдската общност, засили отношението си към кюрдите, търсещи убежище, и закри банковите сметки на кюрдските благотворителни организации, заподозрени в подкрепа на ПКК. Шведското обществено радио също обяви прекратяването на своите предавания на кюрдски език, въпреки че настоява, че това е само мярка за намаляване на разходите. Когато турският парламент ратифицира молбата на Швеция, членовете на Партията на справедливостта и развитието на Ердоган посочиха новите политики на Швеция като основен фактор при гласуването им в подкрепа на влизането на Швеция в НАТО.

Турция също възрази срещу забраната на Стокхолм от 2019 г. за продажба на оръжия в отговор на военните й операции в Сирия срещу кюрдската милиция YPG. И Швеция, и Финландия, които издадоха подобна забрана, премахнаха ограниченията си през септември 2022 г., точно след като двете страни кандидатстваха за членство в НАТО. Канада и Холандия, които също бяха ограничили продажбите на оръжие на Анкара, последваха примера, за да подкрепят шведското заявление. Накрая, след като Ердоган прекрати ветото си, Вашингтон се съгласи да продаде на Анкара 40 подобрени F-16, които Турция търсеше, след като бяха изключени от програмата F-35.

Продажбите на оръжия също, изглежда, са били основен фактор за дълго отлаганото одобрение на Унгария за влизането на Швеция в НАТО. Унгария експлоатира 14 шведски самолета Gripen по договор за закупуване на лизинг от 2006 г. насам. Но едва на 23 февруари, по време на посещението на шведския премиер Улф Кристершон и министъра на отбраната Пал Йонсон в Будапеща, Швеция одобри продажбата на 14 самолета до Будапеща и добави четири нови самолета Gripen към сделката, която ще бъде финализирана през 2026 г. Швеция също се съгласи да подкрепи логистичните системи за Gripen. И накрая, самият факт на посещението на Кристершон беше важен сам по себе си, тъй като Орбан многократно го беше поискал и министър-председателят се поколеба да го направи; според съобщенията двамата мъже не се харесват.

Може да има още една причина Ердоган и Орбан най-накрая да се обърнат и да подкрепят кандидатурата на Швеция за НАТО. Въпреки личните си отношения с Владимир Путин и двамата мъже може би са решили да намалят риска от своите залози за Русия. Руският лидер даде да се разбере, че е решен да продължи войната си, докато успее да погълне цяла Украйна. В същото време има нарастваща несигурност по отношение на дългосрочния ангажимент на Америка към украинската независимост. Европейски и британски служители на работно ниво вече обсъждат планове за подкрепа на Киев без американско участие. Една руска победа в Украйна е малко вероятно да задоволи империалистическите амбиции на Путин за възстановяване на границите на Руската империя.

Турция доставя на украинската армия както дронове, така и касетъчни бомби в подкрепа на операциите ѝ срещу руските нашественици. Турция и Русия са исторически врагове: Русия провокира Кримската война през 1853 г., като окупира територии, които тогава са били под османски контрол. Ердоган има чувство за имперска история, което е не по-малко силно от това на Путин. Страхът от руски контрол над Черно море със сигурност трябва да накара турския президент да се замисли.

Орбан не само най-накрая подкрепи влизането на Швеция в НАТО, но и неохотно се съгласи ЕС да предостави 50 милиарда евро икономическа помощ на Киев. Перспективата за по-нататъшни руски нашествия несъмнено е тревожна и за него. Унгария граничи с Украйна и въпреки че може би е бил дете, когато руските танкове брутално потушиха Унгарската революция през 1956 г., Орбан е достатъчно възрастен, за да разбере какво се случва. Едва ли е забравил тези трагични дни.

Изглежда, че има леко затопляне в турско-американските отношения; може би, в светлината на гласуването на унгарския парламент в полза на влизането на Швеция в НАТО, Вашингтон и Будапеща също ще подобрят мразовитите си отношения в момента. В това отношение администрацията на Байдън трябва да се възползва от импулса, който подкрепата на Турция и Унгария за влизането на Швеция в НАТО генерира и да настоява още по-силно за приемането на Камарата на представителите на извънредното допълнение на Сената, което би предоставило 60 милиарда долара на Украйна. По този начин администрацията ще демонстрира, че в навечерието на честванията на 75-ата годишнина от създаването на НАТО, които ще се проведат във Вашингтон, Америка остава безспорен лидер на това, което сега е разширен, по-силен и здраво обединен атлантически съюз.