Президентът на Турция Реджеп Ердоган увери, че Анкара не се стреми да завладее територия на нито една държава и повтори, че военната операция в Северна Сирия е с цел обезпечаване на сигурността в региона, информира "Дейли сабах".

По време на реч на събитието TRT World Forum в Истанбул той обвини западните сили, които се противопоставят на турската офанзива срещу кюрдите, че "подкрепят тероризма".

Иран отказва да приеме създаваните от Турция военни постове в Сирия

Иран отказва да приеме създаваните от Турция военни постове в Сирия

Териториалната цялост на Сирия трябвало да бъде зачитана

"Други може да имат различни интереси в Сирия, Ирак, Афганистан, Либия, Африка и на Балканите, но на Турция са само в Сирия заради общата съдба с нашите братя и сестри", каза турският лидер.

Реджеп Ердоган подчерта, че Турция няма да промени категоричната си позиция срещу терористите и потисниците, никога няма да преговаря с терористи.

Отбелязвайки, че светът преминава през радикална трансформация през вековете, Ердоган каза, че особено Близкият изток минава през превратности.

Турция отхвърли обвиненията във военни престъпления в Сирия

Турция отхвърли обвиненията във военни престъпления в Сирия

В петък "Амнести" излезе с доклад, в който обвинява турската армия и съюзниците им в избиването и раняването на цивилни при "безмилостни атаки срещу жилищни райони" по време на военната операция

"Макар че центърът на гравитация, който променя света, изглежда се е променил през последните векове, този регион остава във фокуса на борбата", категоричен президентът на Турция и добави, че това поставя Турция в центъра на всички развития.

Президентът засегна и несправедливостта по отношение на Съвета за сигурност на ООН, който дава право на вето на петте постоянни членки, което често води до неефективност на международната организация в моменти на глобални кризи.

"Не е хуманно или справедливо да ограничаваме важните глобални решения, засягащи милиони хора, само до петте постоянни членки на ООН, ние повтаряме - светът е по-голям от петте", призова Ердоган. Той разкритикува Запада за решението да подкрепи сирийските кюрди и постави под въпрос искреността им относно борбата срещу тероризма.

НАТО създаде кризисен щаб за военната операция на Турция в Сирия

НАТО създаде кризисен щаб за военната операция на Турция в Сирия

Анкара смята да я продължи до средата на ноември…

"Западът като цяло стои на страната на терористите и ни атакуват. Всички от тях, включително НАТО и ЕС. Вие казвате, че се борите с тероризма, но откога започнахте да стоите на страната на терористите?", попита той.

Ердоган съобщи, че утре ще пътува до Сочи за среща с руския лидер Владимир Путин. Те ще обсъдят развитието в Сирия и следващите мерки. Той отбеляза, че Турция ще предприеме "необходимите" мерки след разговорите.

Турция и сирийските кюрди с взаимни обвинения в нарушаване на режима на тишина

Турция и сирийските кюрди с взаимни обвинения в нарушаване на режима на тишина

"Терористите" извършиха 14 атаки

TRT World Forum се провежда от 21 до 22 октомври. Ще бъдат обсъдени глобални въпроси. Тази година темата е "Глобализацията в отстъпление: Рискове и възможности".