Турция никога няма да позволи на трета страна, особено Израел, да използва разузнавателна информация от радарната система на НАТО.

Това заяви външният министър на Турция Ахмет Давутоглу по време на брифинг с шефа на НАТО Андерс Фог Расмусен, който е на визита в Анкара.

Ние никога няма да позволим на трета страна да използва съоръженията на НАТО. Нашата позиция ще бъде още по-ясно, ако тя особено се отнася за Израел", каза външният министър, цитиран от „Ал Арабия".

Коментарът му дойде след като в медийното пространство излезе информация, че САЩ и Израел ще проведат съвместни ракетни тестове като използват радарната система на НАТО, базирана в Източна Турция.

Миналата година Анкара позволи установяването на радарна система на НАТО за ранно предупреждение до Малатия. Тя е част от цялостната европейска система за отбрана на НАТО.

Това е част от системата на НАТО и ние приветстваме решението на Турция да се съгласи за позициониране на едно от тези съоръжения", каза Расмусен.

Информацията се споделя с нашите съюзници и между тях. Това е отбранителна система за защита на населението на съюзниците от НАТО", допълни той без да споменава Израел. Израел не е член на алианса.

Отношенията между Турция и Израел влязоха в дълбока криза след като през 2010 година израелски сили щурмуваха турски ферибот, плаващ към Газа, и убиха 9 турски граждани.

През 2011 Турция „изгони" израелския посланик и прекрати военното сътрудничество след като правителството на Израел отказа да се извини и да компенсира роднините на убитите.

Турция е член на НАТО от 1952 година. Страната многократно обявява, че разположената система не е насочена към определена страна.

"Тази система не е насочена срещу някоя страна", каза турският министър. По думите му тя е с отбранителна цел.

Техеран критикува решението на Турция, тъй като тези действия са предпоставка за увеличаване на напрежението, което може да доведе до „усложнени последствия".