Турция, която в миналото бе изолирана и гледана с недоверие от ислямските страни, пое оперативното ръководство на Организацията “Ислямска конференция”, информира БиБиСи.

Турският представител проф. Екмеледдин Ихсаноглу бе избран за генерален секретар на организацията.

Турски дипломати коментирали пред в."Сабах" по повод избора на Ихсаноглу, че Турция ще внесе нова визия и ново действие в ОИК.
Според тях Турция по-спокойно ще може да обяснява тезата си за модернизиране в Близкия изток. Изборът на Ихсаноглу ще засили също престижа на страната, която се стреми да получи дата за започване на преговори за членство с ЕС.

Екмеледдин Ихсаноглу е роден през 1943 г. и е професор по история на науката. Той е организирал редица конференции и международни срещи по проблемите на историята, изкуството и културата и е защитник на развитието на традиционното турско и ислямско изкуство.
Ихсаноглу е автор на редица книги и статии, посветени на история на науката, турската култура, ислямския свят, връзките със Западния свят и турско-арабските връзки.

На срещата си в Истанбул външните министри на организацията изразиха подкрепата си за временното иракско правителство.
Министрите призоваха за пълно връщане на иракския суверенитет през юни и подчертаха, че е важно иракският народ да участва в политическия преход.

Организацията обмисля да признае Севернокипърската турска република. Нейното 31-во заседание продължава и днес в Истанбул.

Припомняме, че срещата на външните министри в Турция се откри преди два дни и веднага след откриването й, в банка в турската столица избухна взрив.