В неделя Турция регистрира най-високия си брой починали от COVID-19 за денонощие до момента. Страната отбеляза 318 смъртни случая. Най-големият град в страната Истанбул отбеляза най-големия седмичен скок на инфекциите.

Около 55 800 нови случая на коронавирус са регистрирани в страната през последните 24 часа, според данните на министерството на здравеопазването.

Така, страната запазва своето четвърто място в света по брой ежедневни случаи въз основа на седмични среднодневни данни.

От днес Турция затяга мерките заради COVID-19

От днес Турция затяга мерките заради COVID-19

Комендантският час се удължава, но не и за туристите

Здравният министър Фахретин Коджа сподели в "Туитър" карта на инфекциите в цялата страна в неделя, според която мегаполисът Истанбул е начело с над 920 случая на всеки 100 000 души, в сравнение с над 804 случая предишната седмица.

Кожа по-рано вече заяви, че страната преживява най-трудния период от пандемията от новата вълна на инфекция. Според него поне 80% от населението на Турция живее в градове с много висок риск от COVID-19.

Турция въведе по-строги ограничителни мерки заради разпространението на COVID-19.  Комендантският час беше удължен, като в делнични дни гражданите нямат право да излизат извън домовете си в интервала между 19:00 ч. до 5:00 ч. сутринта. Чужденците, които се намират в страната с цел туризъм, са освободени от ограниченията на комендантския час.

В съботните и неделни дни се забранява излизането извън домовете във всички области на страната от 19:00 ч. в петък до 5:00 ч. в понеделник. Не се разрешават междуселищните пътувания, освен при наличие на наложителни обстоятелства. На гражданите на възраст над 65 г. и под 18 г. не се разрешава ползването на обществен транспорт. На всички входове и изходи на градовете ще бъдат отворени КПП, които ще следят за спазването на наложените ограничения.

Турските власти взеха решение ограничителните мерки при пътуване до страната да се прилагат до 31 май 2021 г.

Турция с около 56 000 новозаразени, почти половината в Истанбул

Турция с около 56 000 новозаразени, почти половината в Истанбул

Страната връща част от мерките преди Рамазан