Музеят във Флоренция, в който се съхранява статуята на Давид на Микеланджело, покани учители и ученици от училище във Флорида да го посетят след скандал заради урок по изкуство, пише БиБиСи.

Директорът на училището напусна след жалба относно час по рисуване в шести клас, който включвал изображение на статуята.

Родител се оплаква, че изображението е порнографско.

Сесили Холберг, директор на Galleria dell'Accademia, вече отправи поканата към класа. Тя каза, че директорът трябва да бъде "награден, а не наказан". "Да говорим за Ренесанса, без да покажем Давид, безспорна икона на изкуството и културата и на този исторически период, няма абсолютно никакъв смисъл", коментира Холберг.

Спорът започва, когато съветът на Tallahassee Classical School - училище в столицата на щата Флорида - притиска директорката Хоуп Караскила да подаде оставка, след като трима родители се оплакват от урок, включващ снимка на 5,17 метровата мраморна статуя, създаден от Микеланджело между 1501 и 1504 г.

Статуята, една от най-известните в западната история, изобразява библейския Давид, който отива да се бие с Голиат, въоръжен само с прашка и своята вяра в Бог.

Снимка 611967

Източник: GettyImages

Съобщава се, че бордът е притиснал Караскила, тъй като родителите твърдят, че не са уведомени предварително, че ще бъде показано голо тяло, като единият родител нарича статуята "порнографска".

Инцидентът предизвика недоумение сред флорентинци и експерти по ренесансово изкуство.

Давид е шедьовър на италианския Ренесанс и символ на хуманистични ценности. Изложен е в Galleria dell'Accademia от 1873 г.

Холберг коментира, че е "изумена", заявявайки, че да мислиш, че статуята на Давид може да се счита за порнографска, означава не само неразбиране на Библията, но и самата западна култура.

"Не мога да повярвам, че това наистина се случва, отначало си помислих, че е фалшива новина, толкова невероятно и абсурдно".

"Трябва да се прави разлика между голота и порнография. В Давид няма нищо порнографско или агресивно, той е младо момче, овчар, който дори според Библията не е имал дрехи, а е искал да защити народа си с това, което има."

Кметът на Флоренция Дарио Нардела също кани учителя, който е показал на учениците образа на Давид на Микеланджело, да посети града и неговите произведения на изкуството.

"Да се бърка изкуството с порнографията е просто нелепо. Изкуството е цивилизация и тези, които го преподават, заслужават уважение."

В интервю за онлайн списание Slate Барни Бишоп, председател на училищното настоятелство, коментира, че миналата година директорът е изпратил известие до родителите, предупреждавайки ги, че учениците ще видят Давид на Микеланджело, но това не е направено тази година.

Той нарече това "впечатляваща грешка" и каза, че "родителите имат право да знаят всеки път, когато на детето им се преподава спорна тема или картина".

Снимка 611969

Източник: GettyImages

Според флорентинския историк на изкуството и декан на Университета за чужденци в Сиена Томазо Монтанари подобно отношение е "смущаващо".

"Първо идва ужасът от липсата на образователна свобода, тъй като тя не трябва да бъде ограничавана или манипулирана от семействата", каза Монтанари.

"От друга страна, от културна гледна точка, западният свят има тенденция да свързва фундаментализма и цензурата с други общества, вярвайки, че притежава способността да разпространява демократични идеали по целия свят. Но това културно отстъпление ясно подчертава наличието на фундаменталистки възгледи и на Запад."

Въпреки че няколко родители и учители планират да протестират срещу оставката на Караскила на заседанието на училищния съвет, тя не е сигурна, че ще приеме работата обратно, дори ако й бъде предложена.

"Имаше такива противоречия и такива катаклизми", каза тя в интервю за Асошиейтед прес. "Наистина би трябвало да се замисля дали това наистина е най-доброто."

Обратно във Флоренция, Холберг отбеляза: "От величествени статуи до очарователни фонтани и картини, Италия е препълнена с произведения на изкуството, не само в музеите, но и във всички нейни градове, площади и улици, като някои включват голи фигури. Това прави ли го порнография? Трябва ли цели градове да бъдат затворени заради художествените изображения на човешката форма?"

Снимка 611970

Източник: GettyImages