Ролята на Северна Корея във войната в Украйна "не може да бъде изключена". Това заяви заместник-председателят на украинския парламент Александър Корниенко.

Той допусна, че Пхенян вероятно е участвал във военни доставки за Москва.

"Имаше информация в медиите за военното и гражданското сътрудничество между Русия и Северна Корея и чухме, че Северът може да вземе участие в усилията за възстановяване", отбеляза Корниенко в интервю за агенция "Йонхап".

"Свалихме много ирански дронове и техните части потвърдиха, че устройствата са произведени в Иран. Но нямаме подобно доказателство в случая със Северна Корея", уточни той.

САЩ: Северна Корея тайно доставя артилерийски снаряди на Русия

САЩ: Северна Корея тайно доставя артилерийски снаряди на Русия

КНДР насочва доставките през страни от Близкия изток и Северна Африка

През септември "Ню Йорк Таймс", позовавайки се на разсекретени данни на разузнаването на САЩ, съобщи, че Русия купува милиони артилерийски снаряди и ракети от Северна Корея.

КНДР обаче заяви, че никога не е доставяла оръжия или боеприпаси на Русия и няма планове да го прави, като същевременно предупреди Съединените щати да "си държат устата затворена" и да спрат да разпространяват слухове, насочени към "очерняне" на имиджа на страната.

Въпреки предупреждението обаче, през ноември координаторът по стратегически комуникации към Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби отново заяви, че Съединените щати разполагат с информация, която показва, че Северна Корея тайно доставя на Русия "значителен" брой артилерийски снаряди за войната ѝ в Украйна

Северна Корея: Не изнасяме оръжие за Русия

Северна Корея: Не изнасяме оръжие за Русия

Иран доставя дронове на Кремъл

Северна Корея е особено привлекателна за Русия като източник на ракети и снаряди, тъй като Пхенян произвежда същия калибър оръжия за севернокорейските варианти на системи от съветската епоха и притежава големи запаси от такива амуниции.

По-рано тази година азиатски мозъчни тръстове, спекулирайки с нарастващото сътрудничество между Москва и Пхенян, предположиха, че освен че вероятно се възползва от парични трансфери от Русия, Северна Корея може да търси технологии и материали за своите програми за балистични ракети, които са предмет на санкции.

В публични изявления руският президент Владимир Путин и лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун споменаха съвместното си желание да разширят своите "всеобхватни и конструктивни двустранни отношения".