Украинският министър на отбраната Олексий Резников коментира в понеделник, че Русия е изстреляла над 16 000 ракети по цели в Украйна от началото на войната. 

По думите му 97% от тези атаки са засегнали цивилни обекти.

Резников заяви, че са поразени около 1900 къщи и над 12 300 крайградски райони и села.

Според украинското правителство Русия също така е атакувала около 220 обекта на енергийната инфраструктура и над 250 обекта на транспортната инфраструктура, както и над 500 военни обекта.

Британското разузнаване: Русия използва стари ракети срещу Украйна, премахвайки ядрени бойни глави от тях

Британското разузнаване: Русия използва стари ракети срещу Украйна, премахвайки ядрени бойни глави от тях

Те вероятно се използват за примамка

"Ние се борим срещу терористична държава. Украйна ще надделее и ще изправи военнопрестъпниците пред правосъдието", написа Резников в Twitter.

На 23 ноември Европейският парламент прие резолюция, която обозначава Русия като "държавен спонсор на тероризма", заявявайки, че умишлените атаки на Русия срещу цивилни цели, включително енергийна инфраструктура, училища и убежища, нарушава международното право.

Главната прокуратура на Украйна съобщи на 20 ноември, че руската война е убила 8 311 цивилни, включително 437 деца, и е ранила над 11 000 души от 24 февруари насам. Действителните цифри се очаква да бъдат по-високи, тъй като украинските власти нямат достъп до окупирани територии.

От началото на октомври Русия също започна масови атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна, като енергийните съоръжения на страната са нейната основна цел.

Украйна очаква нови руски удари тази седмица

Украйна очаква нови руски удари тази седмица

Зеленски: Докато имат ракети, руснаците няма да се успокоят