Доналд РъмсфелдУнгарските власти съобщиха, че са получили официална молба от САЩ за използване на американска база в южната част на страната за подготовка на иракчани за евентуална война в Ирак. Слуховете за неофициални разговори между американски представители и унгарското правителство се появиха миналия месец, предаде Би Би Си.

Не се съобщава в какво ще се изразява подготовката, но се подчертава, че ударението ще се постави на преводачески и административни умения, а не на военни.

Миналата седмица унгарският министър на отбраната Ференц Юхаш обиколи села и градове в района на военновъздушната база Ташар в Южна Унгария и проведе разговори с местните власти. Кметовете на тези селища бяха информирани, че се обсъжда програма за подготовката на близо 4 500 иракски граждани в две групи.

Очаква се изпълнението на програмата да започне през януари и да продължи един или два месеца. Във вторник унгарското правителство получи писмо от американския министър на отбраната Доналд Ръмсфелд. Все още няма официален унгарски отговор.

Местните жители в района на базата, както и опозиционни партии казват, че подготовката на иракски граждани може да увеличи риска от терористични нападения срещу Унгария.

За да бъде одобрен планът е необходима подкрепата на опозицията в парламента, в който правителството има малко мнозинство.

В Техеран лидерът на Иракския национален конгрес Ахмед Чалаби заяви, че финансираната от американците подготовка на близо 10 хиляди иракски бойци ще започне в близките седмици. Той спомена Унгария като една от страните, в която може да се извърши обучението. Американски и унгарски представители казват, че става дума за подготовка на преводачи и администратори.