Управляващата в Холандия дясноцентристка коалиция се очаква да изгуби мнозинството си в Сената след добро представяне на популистка партия на проведените вчера местни избори, информира Би Би Си.

Екзитпол резултатите показват, че антиимигрантската Форум за демокрация ще стане втората най-голяма партия в горната камара на парламента. Лидерът на партията Тиери Боде разкритикува имиграционната политика на премиера Марк Рюте.

Холандците гласуват на местни избори дни след атаката в Утрехт

Холандците гласуват на местни избори дни след атаката в Утрехт

Холандците избират 570 законодатели за местно управление

"Последователните правителства на Рюте оставиха границите ни широко отворени, като допуснаха хиляди хора с култура, напълно различна от нашата", каза той пред поддръжници.

Боде, който беше разкритикуван заради това, че е продължил предизборната кампания след атаката в понеделник, предупреди, че холандският народ е "унищожаван от хората, които се предполага, че трябва да ни защитават".

Според анализатори той може да се съюзи с антимюсюлманската Партия на свободата на крайнодесния политик Герт Вилдерс.

Сега Марк Рюте ще се нуждае от подкрепата на други партии, за да прокарва законодателството.

Екзитпол резултатите на телевизия NOS показват, че коалицията на Рюте ще има 31 сенатори (38 места преди вота) в 75-местния Сенат. Форум за демокрация ще спечели 10 места, докато Партията на свободата взема шест места (9 места преди гласуването).

Премиерът обяви пред поддръжници, че ще трябва да преговарят с други партии, за да продължат да ръководят страната.

Изборите се проведоха няколко дни след нападението в Утрехт, при което загинаха трима души, а други трима пострадаха тежко.