съдия Познер Съдията Ричард Познер от федералния апелативен съд на САЩ се произнесе против решението на имиграционно жури да откаже политическо убежище на живеещия в Чикаго българин Петър Благоев.

Случаят намери широк отзвук под заглавие "Съдия смъмри имиграционния закон на Буш", публикувано във вестник "Чикаго сън таймс", цитиран от Дневник.Бг.

Съдията е разпоредил на имиграционните власти да преразгледат случая на Благоев, както и случая на судански политически имигрант, на когото също е било отказано убежище.

Благоев, който е цигулар и е в САЩ със студентска виза, но не учи, е поискал политическо убежище с мотива, че е преследван в България заради антикомунистическите му убеждения.
Съдията Познер пише в решението си, че имиграционните власти на САЩ са му отказали убежище, позовавайки се на годишните доклади на американския Държавен департамент за правата на човека, според които в България е вече осигурено правото за изразяване на мнение.
Съдията обаче смята, че имиграционните власти са се облегнали прекалено много върху съдържанието на тези доклади, описващи прекалено розова картина за България.
Според него имало и доказателства, че българските комунисти са се завърнали на политическата сцена като социалисти и все още притежават властта да преследват Благоев, ако той се завърне в страната.
Освен това имиграционните власти не са изслушали експертна свидетелка на българина, тъй като е била извън страната. Комисията решила, че жената не е достатъчно квалифицирана да даде показания за политическата ситуация в България.

Представители на американски правозащитни организации са изразили опасения, че натискът върху имиграционната комисия да пропуска ключови елементи от делата като експертните показания водел до връщането на някои кандидати за политическо убежище в опасни за живота им ситуации.
Същевременно решението на съдията Познер все още не означава, че случаят с българина Благоев в крайна сметка ще бъде решен в негова полза, коментира изданието.