Великобритания няма да получи от ЕС споразумение за свободна търговия през следващите две години.

Това се казва в резолюция на Европейския парламент - първият официален отговор от институции на ЕС относно задействането на член 50 от Лисабонския договор за напускане на съюза от страна на Обединеното кралство, пише "Гардиън".

ЕП плаши да блокира сделката за Брекзит

ЕП плаши да блокира сделката за Брекзит

Британският кабинет вярва, че 29 март е подходяща дата

В копие на документа от 11 страници се подчертава също, че ЕС и Островът могат да сключат за не повече от три години временна сделка за омекотяване на последствията след 2019 г., когато се очаква Великобритания да напусне общността.

В него се предупреждава британският премиер Тереза Мей, че ЕС твърдо ще отстоява политическите, финансовите и социалните си интереси и че позицията на Великобритания по време на преходния период няма да бъде толкова положителна, колкото сега.

Споразумението за излизане от ЕС, покриващо финансовите задължения, правата на гражданите и границата с Ирландия, ще трябва да бъде прието с квалифицирано мнозинство 72% от 27-те страни членки, представляващо 65% от населението. След това споразумението ще трябва да бъде одобрено от Европейския парламент с просто мнозинство.

Главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние заяви, че всяко споразумение за свободна търговия ще бъде "смесено споразумение", като ще се изисква ратифицирането му от 27-те страни членки, включително със съгласието на ЕП.

Сър Тим Бароу, постоянният представител на Обединеното кралство на ЕС, в 14,30 часа българско време ще предаде на Европейския съвет официалното писмо за започване на преговори за Брекзит.

В резолюцията се казва още, че Брекзит ще бъде "безпрецедентно и жалко събитие, тъй като до момента никога страна членка не е напускала ЕС", но "това напускане трябва да бъде подготвено по системен начин, така че да няма негативно отражение върху ЕС, европейските граждани и процеса на европейска интеграция".

Основните принципи на ЕП за предстоящите разговори включват:

бъдещо споразумение за отношенията между ЕС и Великобритания "може да бъде сключено само ако Обединеното кралство напусне ЕС";

преходно споразумение след 2019 г. за митническия и граничен контрол няма да влезе още от първия ден след Брекзит, но тези споразумения не трябва да се прилагат повече от три години и ще бъдат "ограничени в мащаб, тъй като те никога не могат да заменят членството в съюза";

Европейският съд ще бъде отговорен за уреждане на всички спорни казуси по време на преходния период;

Великобритания ще може да отмени уведомлението за задействане на член 50 от Лисабонския договор, но това ще стане при изпълнение на условия на ЕС, за да не може да бъде използвано като процедурна хитрост в опит да се подобрят условията на членството на страната в ЕС;

няма да има бъдещи обсъждания за споразумение с ЕС, ако Великобритания преговаря с други държави за сключване на сделка за свободна търговия, докато все още е член на съюза;

няма да има специално споразумение за Лондонското сити;

Европейският парламент ще наложи вето на всяко споразумение за Брекзит, което пречи на граждани на ЕС, преместили се на Острова през следващите две години, да получат същите права за живеене и работа в Обединеното кралство като на тези, които вече са в страната;

Великобритания трябва да плати всичките си финансови задължения към ЕС и други.

Резолюцията на ЕП не е правно обвързваща, но законодателният орган има право да блокира всяка сделка през 2019 г. Законодателният орган работи с Европейската комисия за приемане на приемливи параметри във връзка с преговорите.

Резолюцията ще бъде гласувана следващата сряда в Страсбург. Тя призовава останалите 27-те страни членки да "действат единно в защита на интересите и целостта на ЕС".

Предлага бъдещия модел да бъде форма на асоциирано членство, на което в момента се радва Украйна.