Хапче, което ежедневно се приема от хиляди мъже в Сидни и други части на Австралия, доведе до безпрецедентно намаляване на новите случаи на ХИВ. Това показва, че целенасочен и превантивен подход може да ускори напредъка в прекратяването на епидемията от СПИН, съобщава "Блумбърг".

Новите случаи на ХИВ сред гей и бисексуални мъже са спаднали с почти една трета до най-ниското ниво. Това показват данните за ефекта от хапчето Truvada на Gilead Sciences Inc.

УНИЦЕФ предупреждава за криза с ХИВ сред тинейджърки

УНИЦЕФ предупреждава за криза с ХИВ сред тинейджърки

Отчитат по 20 случая всеки час, 130 000 деца под 19 години са починали от СПИН миналата година

По този начин се дава надежда, че напредъкът срещу СПИН е постижим. Държавите-членки на ООН се ангажираха да прекратят епидемията до 2030 г. Броят на хората, заразени с ХИВ, през 2017 г. е намалял до 1,8 милиона души, от над 3 милиона годишно през 90-те години на миналия ХХ в.

Едва 11 на сто от българите са си правили тест за ХИВ

Едва 11 на сто от българите са си правили тест за ХИВ

94% от българите не биха се оженили/омъжили за ХИВ позитивен

Синьото, овално хапче е комбинация от фиксирана доза на лекарствата тенофовир, дизопроксил и емтрицитабин. Генеричните версии на Truvada, създадени от Mylan NV, Cipla Ltd. и Teva Pharmaceutical Industries Ltd., са направили лекарството по-евтино и по-широко приложимо.