Урна - стъкленаГражданите на Черна гора избират днес президент на републиката. Право на глас имат 456 981 души. Фаворит е Филип Вуянович, кандидат на Демократичната партия на социалистите, която спечели предсрочните парламентарни избори в републиката през октомври.

За поста държавен глава претендират общо 11 кандидати, предаде "Дойче веле". Петгодишният мандат на досегашния президент на Черна гора Мило Джуканович изтича на 15 януари, но той подаде оставка от поста на 25 ноември, с което се създаде възможност да бъде номиниран за премиер на републиката.

Председателят на черногорския парламент Филип Вуянович в момента изпълнява и функциите на държавен глава до избирането на нов президент.

Изборите ще бъдат валидни, ако в тях участват 50 на сто плюс един от избиратели. За евентуален втори тур няма изискване за броя неучаствалите. По данни от последното проучване на общественото мнение готовност да участват в гласуването са изразили около 46 на сто от имащите право на глас. Ако изборите се окажат невалидни, ще трябва да бъдат насрочени нови избори. Законът не определя точен срок за произвеждането им, но според избирателната комисия евентуални нови избори трябва да бъдат през януари