Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент призова ЕС да въведе визи за гражданите на САЩ и да блокира назначаването на нов американски постоянен представител в Брюксел, съобщи кореспондент на БТА.

В позицията на социалистите се подчертава, че президентът Доналд Тръмп всява страх в целия свят.

Европарламентът да покани Доналд Тръмп, призова Фараж

Европарламентът да покани Доналд Тръмп, призова Фараж

Всички тук казваме, че сме демократи

На карта са поставени основните демократични ценности, човешките права, върховенството на закона и съпричастността, изтъкват социалистите.

Застрашени са трансатлантическите отношения, накърнен е политическият диалог с мюсюлманския свят, Мексико и Латинска Америка, с разпространяването на реч на омразата и с ксенофобски изказвания, допълват те.

Групата призовава на следващата сесия в Страсбург ЕП да приеме резолюция по тези въпроси.

Европейската народна партия коментира, че Тръмп, както и руският президент Владимир Путин, желаят Европа да бъде разделена и слаба.

Искаме силно сътрудничество със САЩ в търговията и борбата с тероризма, те са нашият най-близък съюзник. Светът е на кръстопът, допълва партията.

В позицията се отбелязва, че президентът на САЩ Франклин Рузвелт и премиерът на Великобритания Уинстън Чърчил са се борили заедно в защита на свободите, след тях Роналд Рейгън и Маргарет Тачър са обединили сили срещу комунизма, а сега Доналд Тръмп и Тереза Мей са заедно в егоизма.