Държавите членки на ЕС постигнаха политически консенсус по въпроса за нови санкции срещу Русия във връзка ситуацията в Керченския проток.

Това съобщи върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини на пресконференция след среща на министрите на външните работи на страните членки в Брюксел, информира ТАСС.

ЕС съгласувал санкции срещу Русия за инцидента в Керченския проток

ЕС съгласувал санкции срещу Русия за инцидента в Керченския проток

Решението е прието на среща на посланиците

Припомняме, в края на миналата седмица беше съобщено, че посланиците на страните членки са постигнали съгласие за налагане на нови санкции на Русия.

"Мога да потвърдя, че има политически консенсус за нови мерки - индивидуални санкции срещу Русия. Официалният процес ще приключи в близките дни", обяви Могерини.

Европейски източници разкриха, че ЕС ще наложи санкции на осем руски граждани.

Ограниченията срещу осем граждани на Русия са свързани със задържането на украински кораби и моряци през ноември 2018 г. в Черно море.

В същото време Могерини подчерта, че санкциите на ЕС срещу Русия няма да останат завинаги, но сега "времето за отмяната им все още не е дошло".

Снимка 407271

Източник: ЕПА

Не виждаме положително развитие на ситуацията на място, така че ЕС остава единен по отношение удължаването на санкциите, отбеляза топ дипломатът на Общността.

По-рано от Министерството на външните работи на България съобщиха, че на разговорите на външните министри са обсъдени Украйна, Сирия и Венецуела. От българска страна в заседанието участва заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Снимка 407273

Източник: Министерство на външните работи

Първите дипломати потвърдиха силната подкрепа на ЕС за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна и отправиха нов настоятелен призив за незабавно освобождаване на задържаните през ноември 2018 г. украински моряци. Обсъдиха конкретни мерки в отговор на незаконните действия на Русия в Азовско море и в подкрепа на пряко засегнатите украински региони.

Съвет "Външни работи" проведе дискусия по Сирия, в контекста на предстоящата през март Трета конференция в Брюксел в подкрепа на страната и региона. Обсъдена бе новата динамика след обявеното изтегляне на американките войски. Изразена бе загриженост от предизвикателствата пред сигурността в провинция Идлиб и Североизточна Сирия, както и от затруднения достъп за хуманитарната помощ. Министрите заявиха подкрепата си за новия специален пратеник на ООН Геир Педерсен, като подчертаха необходимостта режимът в Дамаск да се ангажира сериозно с политическия процес.

Министрите на външните работи продължиха да следят отблизо и развитието на ситуацията във Венецуела. Приветстваха резултатите от първата среща на Международната контактна група от Монтевидео, потвърждаващи необходимостта от провеждането на свободни, честни и прозрачни президентски избори като единствен изход от дълбоката политическа криза. Потвърдена бе силната загриженост за тежката хуманитарна ситуация във Венецуела и нейния трансграничен ефект.

Върховният представител Федерика Могерини информира Съвета за осъщественото миналата седмица свое посещение в региона на Африканския рог. Направен бе преглед на развитията в Судан и Сомалия, както и на новата динамика в отношенията между Етиопия и Еритрея. Изразена бе загриженост от предизвикателствата пред сигурността, потвърдени от неотдавнашните терористични актове в Могадишу и Найроби.