Експерти в Германия смятат, че коронавирусните инфекции в страната скоро ще достигнат същите високи нива като преди Коледа, тъй като по-заразните варианти на вируса продължават да се разпространяват, предаде ДПА.

Честотата на инфекциите на 100 000 души за една седмица се покачи с 1,2 пункта до 63,8. Преди това беше потънал до 57,4 в средата на февруари, от рекорд от 197,6 два дни преди Коледа.

Институтът Робърт Кох (RKI) за контрол на болестите съобщи за 9 762 нови инфекции и 369 смъртни случая за денонощие.

Торстен Лер, експерт по прогнози за коронавирус, заяви, че предстоящата трета вълна може да бъде също толкова лоша, колкото и втората.

"Вярвам, че ще имаме условия като преди Коледа," каза Лер от университета в Саар пред "ДПА", добавяйки, че честотата на заболеваемост може да достигне около 200 отново през април.

Лер каза, че това се дължи на засилените социални контакти, както и на разпространението на варианта на коронавирус, за първи път забелязан във Великобритания. Лабораториите казаха, че около една трета от положителните случаи вече са с този вариант.

Германия пред дилема за COVID мерките заради тревожен скок на заразените

Германия пред дилема за COVID мерките заради тревожен скок на заразените

Планът за отваряне на училищата може да бъде осуетен

Счита се, че вариантът е с 35% по-заразен и според неотдавнашни британски проучвания може да бъде и с 40 до 60% по-смъртоносен.

Според Лер над 90 процента от случаите ще бъдат с британски вариант в бъдеще, тъй като по-нататъшното облекчаване на ограниченията се очаква на 7 март, след като училищата постепенно отвориха врати този месец.

Правителството има за цел да удължи ограниченията за пътуване за райони с вирусни варианти до 17 март, според информация на медийната група Funke.

Понастоящем само германски жители и някои основни работници могат да влязат в страната от райони, считани за високорискови за варианти, което води до засилен контрол на чешката и австрийската граница. Тези мерки първоначално трябваше да изтекат следващата седмица.

От понеделник хората, които влизат в Германия, също ще получават автоматизирано текстово съобщение с информация за правилата за коронавирус, съобщи министерството на здравеопазването.

Междувременно германците са готови да се върнат към нормалното, въпреки нарастващия брой заразени, с голямо мнозинство в полза на паспорта за ваксинация Covid-19, който ще им позволи да посещават театри, фитнес зали, спортни събития или дори да улеснят пътуванията.

Още 44 процента смятат, че трябва да изчакат, докато на всички хора в Германия бъде предложена ваксинация, каквато според настоящите планове трябва да стане до 21 септември.

В Германия притеснени от бързото разпространение на британския щам

В Германия притеснени от бързото разпространение на британския щам

20% от новите случаи са свързани с британския щам, а 1,5% - с този от ЮАР

Само 35 процента от германците се противопоставят на въвеждането на паспорт, който би дал на ваксинираните хора предимства пред неваксинираните.

Лидерите на държавите-членки се съгласиха, че европейският паспорт за ваксинация трябва да бъде разработен през следващите три месеца. Все още обаче не е ясно до какви облекчения ще доведе до това.

Германският канцлер Ангела Меркел се показа принципно отворена за предоставяне на обезщетения за ваксинирани хора, но само на по-късна дата.

"Когато сме направили предложение за ваксинация на достатъчно хора и някои от тях отказват да бъдат ваксинирани, ще трябва да обмислим дали трябва да има отворен достъп само за ваксинирани хора в определени райони", каза Меркел в интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung.

В Германия обсъждат драстични мерки заради мутациите на коронавируса

В Германия обсъждат драстични мерки заради мутациите на коронавируса

По-строг контрол по границите...