Изследователи в Китай са открили нов щам на свински грип, който е способен да предизвика пандемия. Това става ясно от проучване, публикувано в американския журнал PNAS, информира АФП.

Наречен G4, генетично произлиза от щама H1N1, който предизвика пандемия през 2009 г.

Притежава всички съществени белези да се адаптира и да се прехвърли върху хората, отбелязват авторите, учени от китайски университети и китайския Център за превенция и контрол на заболяванията.

От 2011 до 2018 г. изследователите са взели 30 000 проби назален секрет от свине в кланици в 10 китайски провинции и ветеринарна болница. Те са успели да изолират 179 свински вируса. Повечето са нов вид, които доминират сред свинете от 2016 г.

G4 се предполага, че е силно заразен, предизвиквайки по-сериозни симптоми в сравнение с други вируси. Тестовете също показват, че имунитетът от сезонния грип на предпазва хората от G4.

Според кръвни тестове, които показват антитела, създадени при излагане на вируса, 10,4% от работниците в свинеферми вече са инфектирани. Тестовете също показват, че 4,4% от населението изглежда е изложено. Вирусът следователно се прехвърля от животни на хора, но към този момент няма доказателства да се предава между хората, което е основното притеснение на учените.

Авторите на изследването се безпокоят, че има риск този грип да предизвика пандемия. Те призовават за спешни мерки за следене на хората, които работят със свине.