Група водолази откриха най-голямата наводнена пещара в света, съобщава "Ройтерс". Водолазите са свързали две подводни пещери в източно Мексико. С това се разкрива най-голямата наводнена пещера на планетата, откритие, което би могло да помогне да се хвърли нова светлина върху древната цивилизация на маите.

Gran Acuifero Maya (GAM) е проект, посветен на проучването и опазването на подземните води на полуостров Юкатан. От проекта съобщиха, че пещерата с дължина 347 километра е идентифицирана след месеци на изследване на лабиринт от подводни канали.

В близост до морския курорт Тулум групата разкрива, че пещерата, известна като Сак Актун, веднъж измерена на 263 километра, е още по-дълга. Открита е 83-километровата система Дос Охос. Поради тази причина, Сак Актун сега поглъща Дос Охос

Директорът на GAM и подводен археолог Гилермо де Анда каза, че "невероятната" находка ще помогне да се разбере развитието на богатата култура на региона, доминирана от цивилизацията на маите преди испанското завоевание.

"Това ни позволява да оценим много по-ясно как възникват ритуалите, местата за поклонение и в крайна сметка големите пре-испански селища, които познаваме", заяви Гилермо де Анда пред Ройтерс.

Полуостровът на Юкатан е осеян с монументални реликви на маите, чиито градове използвали обширна мрежа от дупки, свързани с подземните води, известни като ценоти. Някои центоти придобиват особено религиозно значение за маите, чиито потомци продължават да обитават района.