Срещата на върха на НАТО в Мадрид (29-30 юни), която започва под сянката на конвенционалната война в Европа, ще представи нова стратегическа концепция и ще обсъди увеличаването на позицията на силите на НАТО на източната граница на алианса. Това са ключови въпроси, но също така ключова е и продължаващата липса на стратегия за Черноморския регион на фона на продължаващата война в Украйна, пише базираният във Вашингтон Центърът за анализ на европейската политика - CEPA.

Мисленето на Алианса по този въпрос е разочароващо. Преди първото нахлуване на Русия в Украйна през 2014 г., стратегическият фокус на НАТО върху региона от 2008 до 2012 г. беше ограничен до кратки споменавания на региона почти мимоходом в декларации на върха и комюнике. Позоваванията се ограничаваха основно до кратко признание за подкрепата на регионалните усилия от страна на черноморските държави за осигуряване на сигурност и стабилност и отвореността на алианса за напредък в консолидирането на регионалното сътрудничество.

Дори след анексирането на Крим и войната в Донбас, държавните и правителствени ръководители на срещата на върха в Уелс през 2014 г. повториха думите от предишни години, като само едно изречение гласи очевидното: действията на Русия са в противоречие с принципите върху които са изградени установените Мерки за изграждане на доверие в Черно море.

Отговорът на НАТО след 2014 г. на нарасналата заплаха за членовете на НАТО в Черноморския регион беше да установи засилено предно присъствие в региона на Балтийско море. Но алиансът не трябва да взема уклончиви решения, които да са компромис между един регион и друг. Той е изправен пред една-единствена заплаха и отговорът на НАТО трябва да бъде едно присъствие.

Следващите стратегически документи на НАТО придадоха на Черно море повишено внимание. Комюникето на срещата на върха във Варшава от 2016 г. не само очертава агресивните действия на Русия в региона с повече яснота (цитирайки нейните широкомащабни внезапни учения, военни дейности в Черно море за проектиране на мощ в Средиземно море, натрупване на военни сили в Крим и разполагане на нови възможности от висок клас), но също така започна да идентифицира области, в които алиансът може или ще действа. А именно, съюзническите ръководители отбелязаха подкрепата си за усилията на Румъния за създаване на многонационална рамкова бригада за подобряване на интегрираното обучение на съюзнически подразделения в Щаба на многонационалната дивизия Югоизток и за развитие на въздушната отбрана и въздушното наблюдение на Грузия.

Две години по-късно на срещата на върха в Брюксел през 2018 г. комюникето на НАТО започна да очертава по-нататъшни области на ангажимент за укрепване на сигурността в Черно море: укрепване на съюзническата морска позиция, увеличаване на присъствието и активността на НАТО и развитие на сътрудничеството между алианса и неговите партньори: Грузия и Украйна. Създадено е индивидуализираното предно присъствие в Черноморския регион, въпреки че все още има многостепенна разлика.

Срещата на върха в Брюксел през 2021 г. осъди Русия за нейното военно натрупване, като призова за незабавно обръщане не само на натрупването, но и на блокадата на украинските пристанища и Азовско море. Наред с изявленията за сътрудничество с Украйна по отношение на сигурността в Черноморския регион и с Грузия за изграждане на устойчивост срещу хибридни заплахи, комюникето на срещата на високо равнище ясно показва, че алиансът е увеличил приноса си за индивидуализираното предно присъствие и в трите области.

Срещата на върха в Мадрид ще е дебют на Стратегическата концепция 2022. Нейният предшественик, Стратегическата концепция от 2010 г., не спомена Черно море изобщо и всъщност не посочи нито Русия, нито Китай като заплахи или дори като конкуренти.

За разлика от тях, Стратегическата концепция от 2022 г., според оперативната група за стратегическа концепция, ще идентифицира ревизионистка Русия като динамичен противник на алианса (и също така ще подчертае конкуренцията с Китай.) Новата позиция на силите на НАТО на изток ще бъде друг фокус в Мадрид.

Като минимум стратегията за Черно море и позицията на силите трябва да съдържат следното:

  • Регионалното лидерство е от решаващо значение за успешната стратегия на НАТО в Черноморския регион. Балтийския регион получи заслужено внимание, тъй като регионалните му съюзници до голяма степен говорят в един глас. Трите съюзника в НАТО, които са черноморски държави, от друга страна, нямат обща гледна точка за заплахата и най-добрия път напред. Намирането на общ език между Турция, България и Румъния е от съществено значение за сигурността на НАТО в Черно море.
  • Повишената позиция на силата ще бъде от ключово значение за увеличаване на възпирането и колективната самозащита. Постоянните бази с ротационни сили представляват валидна рамка за повишено присъствие. Тези нови сили трябва да бъдат многопространствени.
  • Разузнаването, наблюдението и разузнаването, включително безпилотни системи, могат да бъдат важен актив на силите на НАТО в Черно море.
  • Военната мобилност е от решаващо значение за реално възпиране. Предварително разположеното оборудване, боеприпаси и логистика също ще бъдат от решаващо значение.
  • Стратегията на НАТО за Черноморския регион трябва да включва отговор на руските заплахи в областта на хибридната война.
  • НАТО трябва да се координира с Европейския съюз (ЕС) и други международни организации относно мерките за икономическа сигурност, по-специално по отношение на енергията и храните. Алиансът трябва да бъде подготвен да се справи с предизвикателствата, включително защитата на енергийната инфраструктура или военноморския ескорт за доставки на храна и енергия.
  • Стратегията на НАТО трябва да включва страни, които не са съюзници в региона (Украйна, Молдова и Грузия), за да изградят своя военен капацитет, икономическата си сигурност и да подобрят своята демократична устойчивост.

Срещата на върха в Мадрид е историческа възможност за алианса да се заеме със сигурността в Черноморския регион. За целта съюзниците трябва да очертаят конкретни мерки за изграждане на дълготрайна Черноморска стратегия.

НАТО се готви за бързо, ефективно и дългосрочно укрепване на източния фланг

НАТО се готви за бързо, ефективно и дългосрочно укрепване на източния фланг

Новата концепция на НАТО ще отразява ера на конкуренция на великите сили