Консултант, който има връзка с президента на САЩ Доналд Тръмп, е обвързан с профили във "Фейсбук", в които се предупреждава, че изборите за държавен глава на 3 ноември ще доведат до гражданска война, пише "Гардиън".

Мрежата от профили е ръководена от баща и син, които разпространяват фалшиви новини сред поддръжниците на Тръмп, че трябва да се подготвят за насилие през ноември.

Коментари на профилите и други материали показват, че поддръжници на президента ентусиазирано приемат посланието, че трябва да се подготвят за насилие срещу политическите си врагове през ноември.

Мрежата обхваща сайтове, които са собственост и се управляват от Дино Поразо и Дино Поразо-младши, чиято компания AFF Media е със седалище в Калифорния. Двамата управляват сайтове с крайнодясно съдържание от 2013 г.

Те сега управляват мрежа от сайтове, които ентусиазирано подкрепят Тръмп и крайнодесни антиправителствени милиции като Three Percenters. Те предлагат изопачени версии на настоящите събития. Един от профилите им във "Фейсбук", "Подгответе се да си върнете Америка" (PTTAB), е следван от 794 876 души. През последните три месеца послания на PTTAB са споделяни над 141 000 пъти, или средно по 9600 на седмица.

Като цяло се разпространяват конспиративни теории, а политици от Демократическата партия, известни личности с либерални виждания, леви протестиращи и други се обвиняват в престъпления, включително, че Хилари Клинтън незабавно трябва да бъде арестувана. Много от тези неща се застъпват с движението за конспиративни теории "QAnon".

През тази година се акцентира, че изборите ще бъдат изопачени и се предупреждава, че това може да доведе до гражданска война в САЩ. Появяват се съобщения като "левите искат война".

AFF Media е създадена в деня на встъпването в длъжност на президента на САЩ Доналд Тръмп на 20 януари 2017 г.

Семейство Поразо има връзки с Three Percenters, децентрализирано национално движение, което е определяно като антиправителствени екстремисти. Тяхната онлайн империя е огромна.

Поразо имат връзки и с представители на Републиканската партия.

AFF Media пък е свързвана с Vici Media Group, управлявана от Патрик Молдин, който е консултант за социалните медии в кампанията на Тръмп и други политици от Републиканската партия. Патрик управлява фирмата с брат си Раян.

Компанията е била наета през 2016 г. от предизборния щаб на Доналд Тръмп да бъде част от екипа, който е помогнал на държавния глава да спечели изборите. Патрик Молдин е смятан за създателя на фалшив сайт за Джо Байдън, който е сравняван в "Ню Йорк таймс" с "дезинформацията, която разпространяват руски тролове".

Раян Молдин отрича да работи с Поразо, а също уверява, че не работят с кампанията на Тръмп.