В САЩ препоръчват персоналът в училищата да бъде въоръжен, да се използват ветерани като охрана и да се премахнат някои правила от управлението на бившия президент на САЩ Барак Обама, информира АФП.

Препоръките са на специална комисия, сформирана от президента Доналд Тръмп във връзка със зачестилите масови убийства в американски училища през тази година.

В САЩ отчетоха 12-годишен връх на нападенията с огнестрелно оръжие в училище

В САЩ отчетоха 12-годишен връх на нападенията с огнестрелно оръжие в училище

Такива данни се събират от 1970 г.

Федералната комисия за безопасност в училищата, водена от образователния министър Бетси ДеВос, беше сформирана след стрелбата в Паркланд, Флорида, през февруари, когато младеж застреля 17 души, с което предизвика национални протести и дебат за по-голям контрол над притежанието на оръжие.

Комисията отхвърли призиви да се увеличи минималната възраст, изисквана при закупуване на оръжие. В доклада от 180 страници се подчертава, че при повечето нападения извършителите са използвали оръжия, които са взети от роднини или приятели. Вместо това комисията предлага да се въоръжи училищният персонал - дори и учителите при някои обстоятелства. Също така се препоръчва училищата да наемат ветерани и бивши полицаи, "които също така могат да служат като високоефективни учители".

Над 219 000 ученици в САЩ са били свидетели на училищна стрелба от 1999 г., показват данни на вестник "Вашингтон пост".