В Швеция започнаха международни преговори за прекратяване на войната в Йемен с посредничеството на ООН, информира АФП.

Враждуващите страни в Йемен седнаха в една и съща стая, за да намерят трайно решение за прекратяване на катастрофалната тригодишна гражданска война.

US сенатори, опитали се да спрат предложение за войната в Йемен, получили пари от саудитски лобисти

US сенатори, опитали се да спрат предложение за войната в Йемен, получили пари от саудитски лобисти

Най-малко петима от 37-те сенатори от Републиканската партия

Министърът на външните работи на Швеция Маргот Валстрьом откри преговорите в дворец в Римбу, град северно от Стокхолм. Тя пожела на преговарящите сила за намиране на "компромис и кураж".

"Сега зависи от вас, йеменските страни. Вие контролирате бъдещето си", подчерта дипломатът.

Снимка 393714

Източник: ЕПА

Специалният посланик на ООН за Йемен Мартин Грифитс заяви, че следващите дни са от решаваща важност и призова страните да не се "колебаят...нека работим добросъвестно...за да изпратим послание за мир".

Мирните преговори за Йемен продължават през декември в Швеция

Мирните преговори за Йемен продължават през декември в Швеция

Това обяви американският военен министър Джим Матис

Мартин Грифитс обяви, че страните са постигнали споразумение за размяна на затворници като първа стъпка за изграждане на доверие. Той поясни, че двете страни са сигнализирали, че сериозно се ангажират за деескалация на конфликта.

"Също съм радостен да съобщя за подписването на споразумение за размяна на затворници, задържани, изчезнали, принудително задържани и лица под домашен арест. Ще позволи на хиляди семейства да се обединят и това е продукт на много ефективна, активна работа от двете делегации", изтъкна той.

Но представители на ООН омаловажават очакванията, като отбелязаха, че не очакват бърз напредък към политическо уреждане на конфликта, но се надяват най-малко на някакви мерки за разрешаване на влошаващата се хуманитарна криза.

Международно признатото правителство, подкрепяно от водената от Саудитска Арабия коалиция, и хусите, шиитски бунтовници, поддържани от Иран, обявиха, че желаят мир.

Делегацията на хусите пристигна в Стокхолм във вторник вечерта, придружавана от Грифитс. Правителствената делегация кацна в Швеция в сряда.

Междувременно ООН обяви, че планира да предостави храна на 4 милиона души в Йемен през следващите два месеца.