Властите в американския щат Тексас съветват хората да преваряват чешмяната вода преди да пият заради смъртоносен паразит, информира АП.

Те отмениха предупреждението за района на Хюстън да не използват чешмяна вода заради смъртоносен микроб, който унищожава човешкия мозък. Сега властите съветват хората да преваряват водата преди консумация.

По-рано този месец паразит уби 6-годишно дете. Впоследствие е установено, че Неглерия фоулери, известната като "мозъчно-ядяща амеба", е убила момчето. Амебата може да се храни и с бактерии, но за хората може да бъде патогенна и фатална. Тя причинява внезапна и неочаквана мозъчна инфекция, наречена ПАМ (Първичен Амебен Менингоенцефалит).

Три от 11 проби показали предварителни положителни резултат за Неглерия фоулери, като едната положителна проба е в дома на починалото дете.

В събота вечерта властите отмениха предупреждението да не се пие чешмяна вода и го замениха със съвет водата да се преварява преди да се пие или използва за готвене. Те също съветват жителите да избягват поемане на вода през носа, когато се къпят, плуват или си мият лицето.

Работи се по дезинфекция на водоемите и водопреносната мрежа. След приключване на процеса ще бъде отменен и съветът за преваряване на водата.

Това е един от най-опасните паразити, който се среща в човешката глава.

Неглерия фоулери навлиза в главата през носа. Ранната диагностика е почти невъзможна - до пет дни от инвазията симптомите рядко се свързват с нея. Срещат се симптоми като главоболие и гадене. Дори при ранното диагностициране шансът за оцеляване на пациента е под 20%, а при късното диагностициране същият шанс е под 1%.

Първоначалните симптоми са свързани с промени в усета за вкус и мирис, главоболие, треска, гадене, скованост във врата. Следващите симптоми са свързани с объркване, халюцинации, невъзможност за концентрация, атаксия, гърчове. След започване на симптоматиката, заболяването протича бързо - за 3 до 7 дни. В повечето случаи смърт настъпва на 7 до 14 ден след заразяването.

Стандартното лечение при диагностициране на инвазия от тази амеба е шоково антибиотично лечение и тежки медикаменти за централната нервна система.