Таро Асо и Манушер Мотаки Япония ще призове Иран да разсее съмненията на международната общност, че има амбиции да произвежда ядрено оръжие по време на тридневното посещение на иранския външен министър Манушер Мотаки в Токио, съобщава Ройтерс.

Целта е да бъде предотвратено налагането на санкции от страна на Съвета за сигурност на ООН.

Мотаки пристигна в Токио, ден след като Техеран и Москва постигнаха „принципно” споразумение по изграждането на съвместна инсталация за обогатяване на уран.

Външният министър на Япония Таро Асо, който по-късно днес ще се срещне с иранския си колега, обяви, че ще „притисне” Мотаки за подробности около постигнатото споразумение, тъй като от него не става ясно дали Техеран ще прекрати обогатяването на уран вътре в страната.

Във връзка с ядрената програма на Иран Асо обяви пред парламента, че Техеран тайно продължава да не се подчинява на Международната агенция по атомна енергия и така губи доверието на международната общност.

„Разговорите ни с Иран трябва да бъдат много сериозни и задълбочени,” подчерта Асо.

От Ройтерс коментират, че Япония се надява да успее да убеди Иран, който е третият най-голям доставчик на петрол в света, да се откаже от обогатяването на уран за военни цели.

Токио ще използва сегашния момент, когато вероятно Иран ще е най-склонен на отстъпки, имайки предвид приближаващия 6 март, когато бордът на директорите на МААЕ ще вземе окончателно решение дали да внесе иранското досие пред Съвета за сигурност на ООН, коментират анализатори.